{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori u RH:  Biračka mjesta u BiH otvorena i u nedjelju

F
8.11.2015. u 09:09
4
31
Izbori u RH:  Biračka mjesta u BiH otvorena i u nedjelju
4
Izbori u RH:  Biračka mjesta u BiH otvorena i u nedjelju
Glasanje u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su i u nedjelju u 7 sati, drugoga dana glasanja za hrvatske državljane koji žive u BiH ili privremeno borave u ovoj zemlji.
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije objavilo podatke o odzivu prvoga dana za 11. izbornu jedinicu, no prema procjenama s birališta odziv je bio dobar. Pojedini mediji objavili su podatak da je prvoga dana na birališta u BiH izašlo skoro 8000 glasača.

Na 33 otvorena birališta u BiH nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu.

Očekuje se da će danas bti veći izlazak birača na izbore jer je tradicionalno u BiH izlazak birača veći u nedjelju nego u subotu.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH mogu glasati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su otvoreni do večeras u 19 sati. Najviše je biračkih mjesta, njih 20, otvoreno u Mostaru. U Sarajevu je otvoreno osam mjesta, u Tuzli tri, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta.

U BiH, prema neslužbenim podacima, ima 264 hiljada hrvatskih državljana s biračkim pravom,a za ove se izbore aktivno registrirali njih više od 20 hiljuda. Bez obzira na prethodnu registraciju Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu na dane izbora pravo na glasanje dokazati potvrdom za glasanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasalo je oko 17.000 birača.

Hrvatski parlamentarni izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: