Optimistični
4

Vijeće ministara: Počela finalizacija odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije

Klix.ba
Radne grupe u sistemu koordinacije procesa integrisanja u EU, čiji je jedan od zadataka da tehnički finaliziraju odgovore BiH na pitanja iz upitnika Evropske komisije počele su održavanje sastanaka, saopćila je danas Direkcija za evropske integracije pri Vijeću ministara BiH.

U ponedjeljak, 3. jula u Banjoj Luci je održan sastanak radne grupe za poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe kao i radne grupe za poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, dok je 30. juna u Sarajevu održan sastanak radne grupe za Politički kriterij.

Na sastancima su predsjedavajući radnih grupa prezentovali primjere odgovora kreiranih od doprinosa svih nadležnih institucija u pripadajućem poglavlju odnosno kriteriju.

"Sastanke je obilježila pozitivna i konstruktivna atmosfera, te dogovor o narednim koracima. Oni, između ostalog, podrazumijevaju ujednačavanje nivoa dostavljenih podataka, provjeru činjenica i dopunu sadržaja promjenama koje su se u međuvremenu dogodile", kaže se u saopćenju.

Sastanci radnih grupa zakazani su i u narednom periodu, a u prvoj sedmici jula biće održani sastanci radnih grupa za poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, te poglavlje 27 – Okoliš.

Okvirnom dinamikom planirano je da radne grupe tehničku finalizaciju odgovora okončaju do septembra, nakon čega bi ostala tijela u sistemu koorodinacije usaglašavala eventualno nefinalizirane odgovore.