BiH
0

Vijeće ministara o produžetku privremenog finansiranja i Nacrtu budžeta

SRNA
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv)
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv)
Vijeće ministara BiH danas će razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Na sjednici će biti riječi i o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH od aprila do juna ove godine, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Pomoćnik ministra finansija BiH Vlatko Dugandžić ranije je rekao da bi bilo dobro da nacrt budžeta za ovu godinu prođe barem Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, kako bi Parlamentarna skupština BiH, kada bude formirana, mogla da usvoji ovaj dokument.

On je istakao da trenutno nema potrebe da Vijeće ministara BiH poseže za pozajmicama i kreditima, ali da bi do toga moglo vrlo brzo da dođe ako se nastavi sadašnja situacija, te naglasio da je resorno Ministarstvo u prava tri mjeseca vodilo računa o likvidnosti, što će činiti i u drugom kvartalu. 

Dugandžić je naveo da analize koje radi Ministarstvo finansija BiH pokazuju da je u ovom trenutku likvidnost BiH na nivou da može da pokriva finansiranje tekućih troškova, pa tako i plata, ali da već mjesecima nema novca za finansiranje novoformiranih institucija, te da bi uskoro moglo da postane upitno i pokriće ogromnih državnih troškova. 

Nakon sjednice, koja je zakazana za 10.00 sati, bit će izdato saopštenje.