BiH
0

Vijeće ministara ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čijim usvajanjem će biti ispunjena četiri uvjeta za liberalizaciju viznog režima s Evropskom unijom.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je nakon sjednice da je Vijeće ministara ranije već bilo konsenzusom utvrdilo ovaj zakon, ali ga je Parlamentarna skupština BiH odbacila i zatražila da Vijeće ministara ponovo prođe taj zakon i ponovo ga vrati u parlamentarnu proceduru.

Špirić naglašava da je to posljednji uvjet koji Vijeće ministara BiH treba da ispuni za liberalizaciju viznog režima.

Istaknuo je i da je Parlamentarna skupština tražila od Vijeća ministara da taj zakon uputi po proceduri "uzmi ili ostavi". Špirić smatra je ovo jedan od značajnijih zakona i da se tako derogira ugled Parlamentarne skupštine BiH, tim prije što parlament uvijek može odlučiti o proceduri.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o zaštiti novih sorti bilja, koji je jedan od uvjeta iz Evropskog partnerstva i jedan od uvjeta za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Također, utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi.

Kako je rekao Špirić, cilj ovih izmjena i dopuna je prilagođavanje stvarnim potrebama bh. proizvođača na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po kombinovanoj nomenklaturi Evropske unije.

  • Ovo je izmjena koja bi trebalo da podstiče domaću proizvodnju, rekao je Špirić.