Vijeće ministara ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima

F
FENA
5.11.2009. u 15:19
0
1
Vijeće ministara ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima
0
Vijeće ministara ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima Foto: Reuters
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čijim usvajanjem će biti ispunjena četiri uvjeta za liberalizaciju viznog režima s Evropskom unijom.
Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je nakon sjednice da je Vijeće ministara ranije već bilo konsenzusom utvrdilo ovaj zakon, ali ga je Parlamentarna skupština BiH odbacila i zatražila da Vijeće ministara ponovo prođe taj zakon i ponovo ga vrati u parlamentarnu proceduru.

Špirić naglašava da je to posljednji uvjet koji Vijeće ministara BiH treba da ispuni za liberalizaciju viznog režima.

Istaknuo je i da je Parlamentarna skupština tražila od Vijeća ministara da taj zakon uputi po proceduri "uzmi ili ostavi". Špirić smatra je ovo jedan od značajnijih zakona i da se tako derogira ugled Parlamentarne skupštine BiH, tim prije što parlament uvijek može odlučiti o proceduri.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o zaštiti novih sorti bilja, koji je jedan od uvjeta iz Evropskog partnerstva i jedan od uvjeta za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Također, utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi.

Kako je rekao Špirić, cilj ovih izmjena i dopuna je prilagođavanje stvarnim potrebama bh. proizvođača na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po kombinovanoj nomenklaturi Evropske unije.

- Ovo je izmjena koja bi trebalo da podstiče domaću proizvodnju, rekao je Špirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: