Treći pokušaj
9

Vijeće ministara danas ponovo o nacionalnom programu i NATO putu BiH

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebalo bi razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018-2019. godine. Usvajanje ovog programa posljednji je uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Danas će biti održana sjednica vlade Bosne i Hercegovine na kojoj se kao 32. tačka dnevnog reda nalazi "Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine". Kao predlagač ove tačke navodi se Komisija za NATO integracijski proces BiH.

Političari iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koji nisu dio Vijeća ministara BiH, žestoko se suprotstavljaju usvajanju Nacionalnog programa pri tome se pozivajući na Rezoluciju Narodne skupštine RS-a kojom je entitet RS proglasio vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju.

Ministri iz reda srpskog naroda Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić zalažu se za skidanje ove tačke s dnevnog reda pod obrazloženjem da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ova tačka uopće nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO će odrediti i tempo formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su poručili da neće podržati imenovanje mandatara za novi saziv iz SNSD-a Zorana Tegeltije dok se ne usvoji godišnji plan za NATO.

U isto vrijeme SNSD pokušava blokirati rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Šef Kluba zastupnika iz reda SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac nedavno je za za Klix.ba kazao da je prije svega neophodno definisati ko je struktura vlasti na državnom nivou i da je potpuno politički neozbiljno probijati rokove kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnih ministara.

"Iz tog razloga mi smo tražili odgađanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH. To su snažni argumenti jer danas niko u ovoj zemlji ne zna ko je struktura vlasti na nivou institucija BiH. Smatram da Zastupnički dom PSBiH ne treba žuriti kada je riječ o formiranju stalnih radnih tijela, odnosno komisija, dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara BiH", kazao je Košarac.