|

SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH: Niko ne zna ko je vlast na državnom nivou

SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH: Niko ne zna ko je vlast na državnom nivou
149
Klix.ba
16.1.2019. u 11:23
72
komentara
149

dijeljenja
SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH: Niko ne zna ko je vlast na državnom nivou Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac izjavio je za Klix.ba kako se još uvijek nije iskristalisala većina iz Federacije BiH, a koja bi započela proces imenovanja izvršne vlasti na državnom nivou.
On je uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da je prije svega neophodno definisati ko je struktura vlasti na državnom nivou i da je potpuno politički neozbiljno probijati rokove kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnih ministara.

"Iz tog razloga mi smo tražili odgađanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH. To su snažni argumenti jer danas niko u ovoj zemlji ne zna ko je struktura vlasti na nivou institucija BiH. Smatram da Zastupnički dom PSBiH ne treba žuriti kada je riječ o formiranju stalnih radnih tijela, odnosno komisija, dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara BiH", kazao je Košarac.

Stalna radna tijelaKošarac upozorava da bi se moglo desiti, ukoliko se izaberu stalna radna tijela Zastupničkog doma PSBiH, da članovi Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, a koji su izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH (Denis Zvizdić, Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović) glasaju za zakone u Vijeću ministara BiH i u isto vrijeme razmatraju te zakone u parlamentarnim komisijama.

"Na kraju bi oni glasali za te zakone u Zastupničkom domu PSBiH i provodili ih u Vijeću ministara BiH. To je nakaradna situacija u našem sistemu za koju smatram da je neustavna. Zbog toga je potrebno odgoditi sjednicu Zastupničkog doma PSBiH", rekao je Košarac.

Na današnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH bit će razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem. Na današnjoj sjednici Zvizdić će se o ovom prijedlogu izjasniti kao zakonodavac, odnosno zamjenik predsjedavajuće.

"Kada je riječ o radnim tijelima, SNSD neće odustati od svog zahtjeva za kapacitetom koji je srazmjeran broju zastupnika. Zakon o akcizama BiH je samo jedan primjer pravila koje se može uvesti, a to je da članovi izvršne vlasti budu u isto vrijeme i članovi zakonodavne vlasti. To ne postoji nigdje u svijetu", poručio je Košarac.

Osvrnuo se i na nerad Zajedničke komisije Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, a koja nije zasjedala od 25. jula 2017. godine.

"Mi smo u potpunosti svjesni da određenoj političkoj garnituri potpomognutoj dijelom međunarodne zajednice odgovara da ne postoji adekvatan parlamentarni nadzor nad radom OSA-e. Mi smo jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor i ja smatram da je to problem", rekao je Košarac.

Ocijenio je da se nepostojanjem parlamentarnog nadzora krši Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH. Istakao je kako je očigledno da su SDA i SDS željeli da se OSA dovede u ovu situaciju, što je loše po samu državu.

"Opozicija treba da ima predsjedavajućeg te komisije i naravno treba u potpunosti ispoštovati zakonske okvire za uspostavljanje adekvatnog i neophodnog parlamentarnog nadzora. Često se OSA koristila kao sredstvo obračuna s institucijama RS-a i pojedincima. To je dovelo do toga da imamo veoma netrpeljiv stav prema agenciji koja je definitivno bila u funkciji interesa usmjerenih protiv RS-a", smatra Košarac.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a smatra da bi svi članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, odnosno Borjana Krišto (HDZ BiH), Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) trebali podnijeti ostavke ukoliko se nastavi dosadašnja praksa uslovljavanja i ultimatuma.

Džaferović i Komšić"Potpuno je besmisleno onda da postoji Kolegij Zastupničkog doma PSBiH kada u Predsjedništvu BiH imamo Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji vrše blokadu i Vijeće ministara BiH koje je u nekom tehničkom mandatu", kazao je Košarac.

Što se tiče ranijih najava da bi SNSD mogao pokrenuti pitanje smjene Denisa Zvizdića s pozicija zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH, Košarac je rekao da SNSD i dalje ostaje pri stavu kako neće podržati Zvizdića ukoliko nastavi politiku koja je usmjerena protiv interesa RS-a.

Košarca smo pitali i kako će se SNSD postaviti ukoliko Vijeće ministara BiH usvoji Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018.-2019. godina. On je odgovorio da je za njega već u startu sporan naziv "nacionalni program".

"Taj terminološki pristup za mene je neprihvatljiv. S druge strane vidljivo je da dio međunarodne zajednice vrši pritiske kako bi se usvojio taj plan, ali i da postoje različiti stavovi u BiH. Postoje djelimični signali onih koji dolaze iz Saveza za promjene da bi podržali taj plan, a sve kako bi ostali u tehničkom mandatu, odnosno kako bi ostali dio vlasti", rekao je Košarac.

Ocijenio je da je potrebno sačekati ishod glasanja u Vijeću ministara BiH, a nakon toga donijeti jasne odluke u institucijama bh. entiteta RS koje su donijele rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...