Vijeće ministara dalo podršku bh. štedišama u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava

F
FENA
19.11.2015. u 18:13
0
1
Vijeće ministara dalo podršku bh. štedišama u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava
0
Vijeće ministara dalo podršku bh. štedišama u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Ministarstva finansija i trezora o saradnji BiH i Republike Slovenije u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "stare" devizne štednje Ljubljanske banke, u kojoj je naglašena podrška bh. štedišama u ostvarivanju njihovih prava u skladu s ovom presudom.
Bosna i Hercegovina spremna je sarađivati s Republikom Slovenijom s ciljem što brže provedbe ove presude u korist bh. građana, kojima će pružiti podršku i pomoć u ostvarivanju njihovih prava.

Ministarstvo finansija i trezora nastavlja aktivnosti u okviru ekspertne grupe zadužene za praćenje realizacije presude Evropskog suda za ljudska prava.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova da za narednu sjednicu pripremi prijedlog odluke o personalnom imenovanju članova Ekspertne grupe za praćenje realizacije presude

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o provedbi platforme za raspodjelu DKP imovine bivše SFRJ.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da prikupi potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na kompleks bivše SFRJ u Ankari, posebno relevantni zemljišnoknjižni izvod za ovu parcelu.

Vijeće je dalo saglasnost ovlaštenom pregovaraču u zajedničkom odboru za Aneks B Adnanu Hadžikapetanoviću da, na bilateralnoj osnovi s Republikom Srbijom, dogovori pravno razgraničenje na parceli kompleksa bivše SFRJ u Ankari.

Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova zaduženi su da intenziviraju aktivnosti kako bi se ubrzao proces primopredaje i uknjižbe DKP imovine bivše SFRJ koja je pripala BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o održanom 4. sastanku Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ u Sarajevu, 11. i 12. novembra 2015. godine, sa svim preporukama.

Vijeće ministara BiH dalo je podršku realizaciji usvojenih preporuka i zadužilo ovlaštene pregovarače BiH po svim ankesima da poštuju usvojene preporuke i da rade na njihovoj realizaciji zastupajući interes Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka, koji je održan nakon skoro sedam godina zastoja u ovom procesu, sačinili su pregled stanja svih aneksa te donijeli preporuke kako bi se ubrzao rad po pojedinačnim oblastima i na taj način u cijelosti realizirao Sporazum o pitanjima sukcesije, saopćeno je iz VMBiH.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: