BiH
130

Vijeće ministara BiH usvojilo dokument u kojem piše da su rezultati popisa objavljeni nezakonito

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je na prijedlog Direkcije za evropske integracije Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu u kojem piše da su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine objavljeni nezakonito jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH.

Vijeće ministara BiH je na svojoj 93. sjednici održanoj 8. marta 2017. godine na prijedlog Direkcije za evropske integracije usvojilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Definisano je ukupno 635 mjera koje će biti provedene na svim administrativnim nivoima u BiH u oblastima reforme javne uprave, funkcionisanja pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina, slobode izražavanja, tržišne ekonomije i poboljšanja uvjeta za ulaganja.

U mjerama koje se odnose na finaliziranje klasifikacije statističkih regija prema nomenklaturi teritorijalnih statističkih jedinica (NUTS) i osiguravanju da podaci o BDP-u po glavi stanovnika budu usklađeni na nivou NUTS II, u skladu sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Vijeće ministara BiH usvojilo je i mjeru koja je naslovljena kao "Dostava podataka EUROSTAT-u".

U toj mjeri posebno spornom se smatra činjenica da su Direkcija za evropske integracije i Vijeće ministara BiH objavljene rezultate popisa stanovništva BiH nazvali nezakonitom i jednostrano donesenom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

"Agencija za statistiku BiH objavila je rezultate popisa 30. juna 2016. godine. Rezultati su objavljeni na osnovu Jedinstvenog programa obrade podataka popisa donesenog jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH, bez saglasnosti statističkih institucija u BiH. Republika Srpska nije prihvatila rezultate popisa koji su nezakonito objavljeni od Agencije za statistiku BiH. U cilju objavljivanja pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine, Republički zavod za statistiku RS je u skladu sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj (Sl. glasnik RS, br. 82/16 od 23.9.2016. godine), 30. decembar 2016. godine objavio rezultate popisa za teritoriju Republike Srpske na bazi kojih će se izvršiti procjene stanovnika za Republiku Srpsku, kao NUTS II", piše u Akcionom planu.

Ovim povodom kontaktirali smo zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatića koji je bio iznenađen dokumentom koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

"To je nevjerovatno. Taj dokument je neprimjeren i onaj ko je dozvolio da se takva konstrukcija uvrsti u Akcioni plan treba da podliježe odgovornosti i da se protiv njega pokrene postupak. To je apsurd i jednostavno ne može stajati u dokumentu institucije BiH", rekao je Fatić.

Što se tiče primjene rezultata u smislu NUTS II, Fatić nam je pojasnio da je NUTS I oznaka za državu, NUTS II oznaka entiteta i Brčko distrikta BiH, a NUTS III oznaka za ekonomsko statističke jedinice koje se utvrđuju na osnovu određenih kriterija.

"Za mene primjena bilo kojih rezultata popisa koji nisu rezultati utvrđeni Agencijom za statistiku BiH predstavlja kršenje zakona i to je stvar Tužilaštva BiH. Oni treba da se pozabave time kako neko može da ne primjenjuje zvanične rezultate koji su objavljeni u skladu sa zakonom, a da primjenjuje nelegalne rezultate", kazao je Fatić.

Dodao je da Agencija za statistiku BiH imao ogromnih problema vezanih za primjenu rezultata popisa stanovništva BiH.

"Mi treba da provodimo anketu o radnoj snazi i to je najbitnija anketa iz nadležnosti Agencija za statistiku BiH i entitetskih zavoda. Mi kasnimo sa sprovođenjem ankete jer na vrijeme nismo izradili okvir uzorka, a nismo ga izradili jer nadležna služba u Agenciji za statistiku BiH nije uradila svoj posao blagovremeno", kazao je Fatić.

Istakao je da se sada pokušava primjenjivati stari uzorak iz 2009. godine koji je u potpunosti nekredibilan.

Kompletan Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu pogledajte na ovdje.