Utvrđena strategija
13

Vijeće ministara BiH: Uključiti sve aktere društva u borbu protiv zloupotrebe droga

Klix.ba
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2023. godina, koja je usaglašena s međunarodnim propisima u ovoj oblasti.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH potvrđuje namjeru da država učini sistematske napore za uključenje svih aktera društva u borbu protiv zloupotrebe opojnih droga. Riječ je o važnom strateškom dokumentu koji podrazumijeva provođenje paketa preventivnih i represivnih mjera kako bi se ograničio i stavio pod kontrolu utjecaj zloupotrebe opojnih droga na stanovništvo Bosne i Hercegovine.

Opći ciljevi Strategije su, između ostalih, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva; sprečavanje i smanjivanje zloupotrebe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima; smanjivanje dostupnosti droga na svim nivoima te daljnja izgradnja i umrežavanje sistema za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i borbu protiv ovisnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.

Nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji ovu strategiju, Ministarstvo sigurnosti pripremit će i Vijeću ministara BiH dostaviti akcioni plan za njeno provođenje. Srategiju, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, sačinila je radna grupa u kojoj su bili predstavnici institucija iz oblasti zdravstva, obrazovanja, pravde, policijskih agencija, nevladinih i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH, većinom glasova, utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u cilju usklađivanja propisa koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Dopune Zakona korak su naprijed u otklanjanju uočenih nedostataka u vezi sa evidentiranjem naplaćenih novčanih kazni i osiguranju uvjeta za praćenje njihove naplate kod izdavatelja prekršajnog naloga.

Uz predstavnike Ministarstva pravde u kreiranju novih zakonskih rješenja sudjelovali su predstavnici državnih ministarstava finansija i trezora, komunikacija i prometa, Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za identifikacione dokumente i razmjenu podataka i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH uz pribavljeno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u proceduru razmatranja po osnovnom zakonodavnom postupku.