Slučaj u GIKIL-u
7

Vijeće ministara BiH traži hitno djelovanje nadležnih zbog Mittalove arbitraže protiv naše zemlje

A. K.
Zgrada Uprave GIKIL-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada Uprave GIKIL-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Vijeće ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH i Vladu Tuzlanskog kantona na hitno djelovanje zbog arbitražnog postupka koji je protiv naše zemlje pokrenuo milijarder Pramod Mittal u predmetu koji se odnosi na Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac (GIKIL).
Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je zahtjev za dostavu informacije o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramoda Mittala i drugih protiv Bosne i Hercegovine, kao i informacije o ranije potpisanim sporazumima iz zaključka Vijeća ministara BiH, sa treće sjednice, održane 16. marta 2023. godine.

Pravobranilaštvo BiH je zaduženo da hitno upozori na odgovornost Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladu Tuzlanskog kantona na obaveze koje proizlaze iz člana 29. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Kako su kazali iz Vijeća ministara BiH, navedene strane i obaveze iz predmetnog arbitražnog postupka obvezuju te i u tom slučaju imaju odgovornost za sklapanje modificiranog prijedloga sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu GKIL d.o.o. Lukavac, tužitelja Pramoda Mittala, Sangeeta Mittala, Sristi Mittal i Divyesh protiv tužene Bosne i Hercegovine.

O tome je je potrebno da obavijeste Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja zaključka.

"Pozivaju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona da se odmah aktivno uključe i hitno poduzmu potrebne aktivnosti zajedno s Pravobranilaštvom Bosne i Hercegovine u cilju rješavanja predmetnog arbitražnog postupka radi zaštite pravnog i finansijskog interesa, a imajući u vidu ozbiljnost eventualnih posljedica koje mogu proisteći iz predmetnog postupka za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanski kanton", kažu iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine po realizaciji prethodnih zaključaka ponovno će razmotriti informaciju Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine.

"Zaduženo je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da dostavi detaljnu informaciju o ishodu statusne konferencije koja će se održati 30 juna 2023. Radi se o arbitražnom postupku koji su pokrenuli tužitelji Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Vartika Mittal, Shristi Mittal i Divyesh Mittal protiv tužene Bosne i Hercegovine, u vezi s ulaganjem tužitelja u preduzeće GIKIL d.o.o. Lukavac i radnjama nadležnih vlasti Tuzlanskog kantona za koje tužitelji ističu da su u suprotnosti s odredbama Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije о unapređenju i zаštiti investicija", navodi se u saopćenju.

Tužitelji zasad nisu naveli vrijednost odštetnog zahtjeva protiv Bosne i Hercegovine već je njegovo preciziranje ostavljeno zа nastavak postupka. Prethodno su vlade Federacije BiH u ranijem sazivu i Tuzlansakog kantona odbile zaključiti prijedlog sporazuma o međusobnim pravima i obavezama, koji je pripremilo Pravobranilaštvo BiH.