Poskupljenje goriva
57

Vijeće ministara BiH sutra raspravlja o Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici raspravljat će o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru.

Za utorak je najavljena 95. sjednica Vijeća ministara BiH, a jedna od tačaka dnevnog reda je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Riječ je o setu izmjena među kojima se nalazi i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodijeli prihode te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

Još uvijek nije poznato da li postoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koja bi usvojila set zakona s obzirom na to da povećanje cijena goriva nije dobilo podršku parlamentaraca prilikom glasanja u oktobru prošle godine.

Iz opozicionih stranaka poručili su da ni ovaj put neće podržati povećanje cijena goriva jer vlasti na taj način prebacuju teret izgradnje autoputeva na građane BiH.

Podsjećamo, u Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".