BiH
0

Vijeće ministara BiH sutra o Dumančiću i Selimoviću?

Piše: F. V.
U Sarajevu bi sutra, kako se očekuje, trebala biti održana vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebao biti razmatran problem isteka mandata čelnih ljudi Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kako je ranije za Klix.ba potvrdio direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, osim njega mandat je istekao Himzi Selimoviću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zamjenicima direktora ovih institucija, kao i zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako saznaje Klix.ba, na sjednici bi trebala biti donesena odluka da Dumančić, Selimović i ostali policijski funkcioneri nastave obavljati dužnosti do izbora novih osoba na tu dužnost.

Prema neslužbenim informacijama, u petak, 7. marta 2014. godine, je povodom nastale situacije održana i telefonska sjednica Vijeća ministara, gdje nije postignut konsenzus o rješenju nastalog problema.

Ministarstvo sigurnosti i Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH blagovremeno su otpočeli zakonske procedure za izbor izvršilaca na direktorskim pozicijama, ali je do zastoja došlo zbog toga što Neovisni odbor, iz razloga što mu je istekao mandat, a zbog blokade Doma naroda nije izabran novi, te ne može nastaviti zakonom predviđenu proceduru.

O tome je Neovisni odbor u tehničkom mandatu, obavjestio i Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti.

Kako nam je potvrđeno, Ministarstvo pravde BiH je na zahtjev Vijeća ministara BiH za razjašnjenje pravnih nejasnoća o statusu pojedinih direktora i zamjenika direktora policijskih agencija, 6. marta 2014.godine dostavilo svoje mišljenje, u kojem je navedeno da “rukovodioci i zamjenici rukovodioca čiji mandat ističe 9. marta 2014. godine, sukladno svojim ovlastima nastavljaju sa radom do razrješenja sa dužnosti i imenovanja novih rukovodioca i zamjenika rukovodioca policijskih tijela zbog čega nije nužno donositi akt o imenovanju vršitelja dužnosti rukovodioca i zamjenika rukovodioca policijskih tijela.

Sa ovim mišljenjem je u potpunosti saglasan i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.