BiH
0

Vijeće ministara BiH: Ranije izdate licence važe do 5. aprila

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH ostavilo je rok od 90 dana, do 15. aprila 2015. godine kao konačan rok za okončanje postupka izdavanja licenci Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Praktično, do tada će važiti ranije izdane licencije na svim razinama u BiH, s tim da je krajnji rok za predaju zahtjeva na državnoj razini za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača do 5. aprila 2015. godine, jer će od 15. aprila  2015. godine isključivo važiti licencije izdane na državnoj razini.

To je zaključeno na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH koja je sazvana na zahtjev Vlade bh. entiteta Republike Srpske za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača. 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine će formirati radnu skupinu sastavljenu od predstavnika tog i entitetskih ministarstava kao i gospodarskih komora te Brčko distrikta BiH, sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zahtjevom Vlade Republike Srpske za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača i podržalo zaključke donesene na današnjem sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića s ministrom prometa i veza Republike Srpske i predstavnicima resornog federalnog ministarstva.

  Prisutni na sastanku s ministrom Hadžićem jednoglasno su zaključili da je postojeći Pravilnik o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača donesen u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, iz 2001. godine, i u zakonitoj proceduri, te ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licencija.