BiH
0

Vijeće ministara BiH prolongiralo primjenu PDV-a

NINA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici izmjene Zakona o PDV-u kojim se prolongiraju rokovi za početak registracije obveznika PDV do 1. juna, umjesto do kraja marta, čime je i primjena tog poreza pomjerena s 1. juna na 1. januar 2006.

“Ovim izmjenama želimo onemogućiti stvaranje pravnog vakuuma u kojem bi se našli potencijalni porezni obveznici, jer je potrebno na kvalitetan način završiti pripremu za potpunu primjenu zakona”, kazao je novinarima Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH danas je dosta pažnje posvetilo pismu Ollija Rehna, povjerenika EU-a za proširenje, upućenog predsjedavajućem Adnanu Terziću. U tom pismu je, prema Ivanićevim riječima, definirano 12 preostalih obaveza iz Studije izvodljivosti koje BiH treba ispuniti ukoliko želi u maju dobiti saglasnost Evropske komisije za otpočinjanje pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-u.

“Tu su obuhvaćene razne oblasti, od policije do praktičnih tehničkih stvari. Sva ministarstva trebaju do ponedjeljka, 11. aprila odrediti neophodne akcije i mehanizme kojim će biti osigurano ispunjavanje tih obveza”, kazao je Ivanić.