|

Vijeće ministara BiH prihvatilo plan hitnih mjera u vezi s migrantskom krizom

Vijeće ministara BiH prihvatilo plan hitnih mjera u vezi s migrantskom krizom
6
F
FENA
15.5.2018. u 18:20
35
komentara
6

dijeljenja
Vijeće ministara BiH prihvatilo plan hitnih mjera u vezi s migrantskom krizom Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacioni tim prerasti u Operativni štab, u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.
Migrantska kriza problem je cijele BiH i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH, poručilo je Vijeće ministara.

Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Evropskoj uniji zatražit će se preduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.

Sa Republikom Hrvatskom riješit će se pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje saradnje policijskih agencija u našoj zemlji, novim mjerama intenzivira se saradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU.

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Bosna i Hercegovina se suočava sa pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, posebno od maja ove godine, saopćeno je iz VMBiH.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...