Održana sjednica
5

Vijeće ministara: BiH pokreće proceduru za uklanjanje sa sive liste

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Akcioni plan za BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sproveden je u skladu sa preporukama radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), konstatovano je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara je pozvalo sve nadležne institucije i druga tijela da kontinuirano nastave aktivnosti na sprovođenju donesenih propisa iz FATF Akcionog plana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će odmah početi diplomatske aktivnosti i promovisati ostvarene rezultate u realizaciji Akcionog plana radi sprovođenja procedure uklanjanja BiH sa "FATF sive liste", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Prema informaciji Ministarstva sigurnosti BiH, Akcioni plan koji je donijelo Vijeće ministara u protekle dvije godine sprovodilo je 14 institucija i agencija sa entitetskog i nivoa BiH, ali je u realizaciji aktivnosti učestvovao znatno veći broj izvršilaca u skladu sa ustavnim uređenjem.

Radi usklađivanja sa preporukama FATF-a, nadležne institucije u BiH donijele su 19 propisa u oblastima sprečavanja pranja novca, osiguranja, vrijednosnih papira, borbe protiv finansiranja terorizma, sprovođenja odgovarajućih rezolucija UN, uređenja neprofitnog sektora te prekogranične kontrole valuta.