Bosna i Hercegovina na korak do skidanja sa sive liste FATF-a

Klix.ba
3.11.2017. u 11:34
14
16
Bosna i Hercegovina na korak do skidanja sa sive liste FATF-a
14
Bosna i Hercegovina na korak do skidanja sa sive liste FATF-a
Radna grupa za finansijsko djelovanje FATF (Financial Action Task Force) je na plenarnoj sjednici održanoj u Buenos Airesu donijela odluku kojom je Bosni i Hercegovini odobrena “on-site posjeta”, kao neophodan korak do konačnog skidanja Bosne i Hercegovine sa FATF “sive liste”.
To znači da će delegacija FATF-a u narednom periodu doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi se izvršila provjera zakonskih i podzakonskih propisa i njihova implementacija.

FATF u junu 2015. godine, usvojio Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa FATF preporukama.

"Bosna i Hercegovina je od početka bila snažno opredijeljena da u potpunosti provede FATF Akcioni plan. Ovo je potvrđeno donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entiteskom nivou, ocijenjenih od strane FATF-a kao potpuno usklađenih sa FATF standardom. Podsjećamo da je, nakon uspješnih aktivnosti koje je u toku 2015. godine realiziralo Vijeće ministara, Bosna i Hercegovina još u septembru 2015. godine skinuta i sa sive liste MONEYVAL-a i stavljena na redovan režim izvještavanja o napretku MONEYVAL-a kao i druge zemlje. Sada smo u završnoj fazi skidanja i sa sive liste FATF-a, pa Vijeće ministara poziva sve koji učestvuju u ovom procesu na striktnu primjenu usvojenih akata i na njihovu realizaciju", saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: