{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH: Početi pripreme za popis stanovništva

F
14.5.2007. u 19:00
0
0
Vijeće ministara BiH: Početi pripreme za popis stanovništva
0
Vijeće ministara BiH: Početi pripreme za popis stanovništva
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu usvojilo Izvještaj o radu Agencije za državnu statistiku.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji u pauzi zasjedanja kazao da je donesen zaključak da se zadužuje Agencija da u roku od 15 dana pripremi informaciju u kojoj će zatražiti podršku Vijeća ministara za otpočinjanje priprema za proces popisa stanovništva i za određivanje ciljne godine popisa.

"Kako stvari sada izgledaju, popis stanovništva u BiH će biti iste godine kada bude popis u zemljama članicama EU i evropskim zemljama da bi se spriječile spekulacije u smislu migratornih kretanja“, kazao je Špirić.

Kad dobijemo taj izvještaj, dodao je on, Vijeće ministara će donijeti odluku i dati podršku da se otpočne taj proces i odrediti ciljnu godinu popisa stanovništva, jer za dobar popis stanovništva potrebna je priprema od tri do pet godina.

"Kada bismo danas donijeli odluku gotovo je sigurno da je to ciljna godina koju imamo kao preporuku iz EU“, istaknuo je Špirić.

Na novinarsko pitanje znači li da je to 2011. godina, odgovorio je da još uvijek ne znači.

"Tražimo pisani materijal Agencije za statistiku, ali moje viđenje je da bi dobro bilo i da smo danas donijeli odluku da je to 2011., da pošaljemo i Evropi poruku da smo spremni u isto vrijeme barem kada Evropa vrši popis stanovništva da to izvrši i BiH“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, čim prije počnemo pripreme udovoljit ćemo roku i 2011. godine, jer ako ne donesemo brzo odluku ni 2011. neće biti ciljna godina, a to nije dobra poruka sa stanovišta vođenja politike i globalne politike u BiH.

"Vrlo brzo ćemo imati izvještaj Agencije za statistiku, gotovo je sigurno da ćemo dati saglasnost da počnu aktivnosti na pripremi, jer je to velika aktivnost i mnoge institucije će biti vezane za popis, a ciljnu godinu ćemo također morati odrediti“, kazao je Špirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: