Akcija Crvenog krsta BiH
0

Vijeće ministara BiH odobrilo 100.000 KM pomoći Haitiju

Sarajevo-x.com
Pomoć stiže sa svih strana svijeta (Foto: AFP/Getty Images)
Pomoć stiže sa svih strana svijeta (Foto: AFP/Getty Images)
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa sa sjedištem u BiH, aktivno se uključuje u prikupljanje i pružanje hitne pomoći stanovništvu Haitija, a Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć stanovništvu Haitija, stradalom od razornog zemljotresa.

Ova odluka je donesena na vanrednoj sjednici koja je održana na zahtjev predsjedavajućeg Nikole Špirića, a sredstva će stanovništvu Haitija biti doznačena posredstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

U cilju prikupljanja pomoći na raspolaganju je žiro račun broj: 140-101-00007668-18 kod Volksbank BH d.d. Sarajevo, sa naznakom za "Pomoć stanovništvu Haitija".

"Potresne slike velike tragedije i stradanja stanovnika glavnog grada Port-au-Princea pozivaju nas da djelujemo hitno i zajedno. Pozivamo sve privredne, finansijske i druge organizacije i institucije, građane i humaniste da se uključe u ovu akciju. Pomoć postradalom stanovništvu Haitija potrebna je odmah", stoji u apelu za pomoć Crvenog krsta/križa BiH.

Kako nam je rekla Jasminka Fejzić iz Crvenog krsta/križa BiH, poziv za uključivanje u akciju bit će upućen i telekom operaterima u našoj zemlji kako bi se pomoć prikupljala i telefonskim pozivima.

U okviru aktivnosti ove organizacije, štampa se i propagandni materijal putem kojeg će građani biti obavješteni o načinima pomoći ugroženom stanovništvu Haitija.

Fejzićeva je istakla da se Crveni križ/krst BiH obratio i Vijeću ministara, Ministarstvu finansija i resornom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kako bi uputili pomoć žrtvama stravičnog zemljotresa.

Prikupljeni novac će odmah biti proslijeđen krovnoj organizaciji sa sjedištem u Ženevi preko kojeg će pomoć biti poslana na ugrožena područja.