BiH
0

Vijeće ministara BiH o Zakonu o zabrani diskriminacije i drugim tačkama

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, koje je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Kako je rečeno Feni u ovom Ministarstvu, izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije urađene su s ciljem poboljšanja procesa i postupka zaštite od diskriminacije kroz primjenu evropskih direktiva koje od BiH kao buduće članice Evropske unije zahtijevaju usklađivanje sa Acquis communautaire (Pravna stečevina EU).

Između ostalog, predloženim izmjenama Zakona se uvode nove kategorije, odnosno zabranjuje diskriminacija po osnovu dobi, invaliditeta i seksualne orijentacije te značajano procesno unapređuje Zakon.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o ombudsmanu BiH, radi se o nastavku procesa unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira za suzbijanje diskriminacije kojim se poboljšava zaštita i provođenje ljudskih prava i unaprijeđuje sposobnost Institucije ombudsmana kao centralnog tijela za zaštitu od diskriminacije s konačnim ciljem da se ova institucija akreditira kao nezavisna institucija za zaštitu ljudskih prava.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Nacrt zakona o deminiranju u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađe: Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma; Nacrt sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i BiH, u vezi s Regionalnim stambenim programom, s Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Između ostalog, trebala bi biti razmatrana Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i maternjeg jezika.