Poziv GP BiH
7

Vijeće ministara BiH o migrantskoj krizi: Pojačati kontrolu granica

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata.

Konstatirano je da se procesi i upravljanje migrantskom krizom, koliko je to moguće, drže pod kontrolom te da se prati migrantski val i reagiranja koja dolaze kako iz zemlja preko kojih migranti ulaze u BiH tako i zemalja Evropske unije.

Da bi se uspješno provodile aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH i njihovo krijumčarenje, neophodno je povećati obim kontrole granica. U tom pogledu apeluje se na Graničnu policiju da ubrza prijem kadeta.

Od 1.januara do 21. juna 2018. godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za azil u BiH iskazalo je 6.354 osoba, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev za azil, što govori da migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH.

Nakon što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost, uskoro će u funkciju biti stavljena kasarna “Ušivak” u Hadžićima i objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti. Prema procjenama, u Unsko-sanskom kantonu nalazi se između 1.600 i 1.800 migranata.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine za period 2017 – 2020. godine.

Na sjednici je razmatrana i informacija Ministarstva odbrane o implementaciji Plana implementacije „Pregled odbrane“ i Akcionog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017 - 2027“.

Kada je u pitanju realizacija Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017-2027.", Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je nosilac izrade 16 projekata sadržanih u ,,Planu razvoja i modernizacije OS BiH 2017-2027 .

Ovim planom je 2017. godina bila predviđena za izradu projektne dokumentacije za definirane projekte, izuzev projekta ,,Modernizacija protivoklopnih sistema" koji treba biti urađen tokom 2018. godine. Zaključno sa 31.12.2017 . godine urađeno je 12 idejnih projekata, a u toku je izrada idejnih projekata za ,,Modernizaciju pješadijskog naoružanja i opreme", ,,Modernizaciju komunikacijskih sredstava i opreme" i ,,Infrastrukturno uređenje lokacija i objekata".

Zaduženo je Ministarstvo odbrane da nastavi sa aktivnostima u vezi sa provedbom Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017-2027.", prema utvrđenoj dinamici.