EU integracije
4

Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici uspostavilo 33 grupe u sistemu mehanizma koordinacije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, donijelo je Odluku o institucionalnom imenovanju radnih grupa u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini u skladu sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Ovom odlukom uspostavljaju se 33 radne grupe u skladu sa pravnom stečevinom Evropske unije. Radne grupe čine predstavnici nadležnih institucija, ministarstava i tijela uprave sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za oblasti za koju se radne grupe uspostavljaju.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za otklanjanje problema u vezi s upisom sorti u Sortnu listu Bosne i Hercegovine u cilju omogućavanja rješavanja poremećaja na tržištu i omogućavanja poljoprivrednim proizvođačima u BiH povećanje obima proizvodnje i konkurentnosti.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja zadužena je da donese Poslovnik o radu Zajedničke komisije za sorte poljoprivrednog bilja u BiH i da počne s radom na upisu sorti u Sortnu listu BiH.

Istovremeno je ova uprava zadužena da po hitnom postupku izvrši izmjene ili dopune pravilnika kojima je regulirano priznavanje i upis sorti u sortnu listu BiH, kako bi se olakšalo i ubrzalo direktno priznavanje i upis sorti koje su ispitane, priznate i upisane u sortne liste država u okruženju BiH sa sličnim agroekološkim uslovima.

Vijeće ministara BiH preporučilo je entitetskim ministarstvima poljoprivrede da što prije usaglase entitetske zakone i propise kojim je regulirana oblast proizvodnje, pripreme za stavljanje u promet, uvoz i stavljanje u promet sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH i da nastave saradnju s Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora.

Zajam je vrijedan 60 miliona američkih dolara, a sredstva će biti alocirana u jednakom iznosu od po 30 miliona američkih dolara Federaciji BiH i Republici Srpskoj, s rokom otplate do 30 godina i grejs periodom od 17 godina, uz povoljnu EURIBOR kamatu.

Na ovaj način želi se unaprijediti rad bankarskog sektora unapređivanjem kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturiranje banaka, ojačati rukovođenje nad entitetskim razvojnim bankama i stvoriti bolji uvjeti za rješavanje slabosti u ovom sektoru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog sporazuma između Švicarske Konfederacije, zastupane od Federalnog ministarstva pravde i policije FDJP, zastupanog od Državnog sekretarijata za migracije SEM, i Bosne i Hercegovine, zastupane od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, i Catholic Relief Services (CRS) – United States Conference of Catholic Bishops kojeg predstavlja CRS u Bosni i Hercegovini.