Stranka za BiH
0

"Vijeće ministara BiH minira put prema NATO-u"

Sarajevo-x.com
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Nikola Špirić je ponovno demonstrirao političku gimnastiku i proceduralne akrobacije kako bi postigao ciljeve iz Prudskog dogovora o prisvajanju državne imovina u korist entiteta, poručeno je iz Stranke za BiH (SBiH)

U SBiH smatraju da je ovaj, već treći pokušaj, izveo time da je na Vijeću ministara BiH naknadno predložio opskurni materijal za tačku dnevnog reda u kojoj Komisiji za državnu imovinu BiH stavlja u zadatak da u roku od 60 dana predloži "preliminarnu listu imovine koja je potrebna institucijama BiH za vršenje njezinih ustavnih nadležnosti.“.

"Ovim se na 'mala vrata' želi da imovina koja je u vlasništvu države, i kao takva sudski potvrđena, bude predmet proizvoljne podjele od strane nižih organa vlasti. Ovim se poništava i činjenica da je MAP-om potvrđeno da 69 perspektivnih objekata odmah bude uknjiženo na državu kao preduslov za dobijanje MAP-a od strane BiH. U usmenom obrazloženju predsjedavajućeg Špirića se tvrdi da je za taj prijedlog dobio saglasnost i dva podpredsjednika Vijaća ministara BiH – Sadika Ahmetovića i Dragana Vrankića, što je potvrđeno i glasanjem ministra iz SDA i HDZ za ovaj prijedlog, što je direktna potvrda prudske politike podjele BiH, kroz uzurpaciju državne imovine. Protiv je glasao jedino ministar SBiH Safet Halilović, ali je preglasan", stoji u saopštenju SBiH

  Stranka za BiH ošto osuđuje ovaj potez Vijeća ministara BiH i insistiraće da ova odluka, kao nelegalna, bude poništena.