Saznaje Klix.ba
93

Vijeće ministara BiH imenovalo nove direktore SIPA-e i RAK-a!

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je potvrdilo imenovanje novih kadrova na čelne funkcije SIPA-e i RAK-a, saznaje Klix.ba.

Prema ranijem dogovoru, koji je bio zakočen uprkos dogovoru lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a, napokon je deblokiran proces imenovanja kadrova koji su prošli provjere i procedure. Prošla sjednica, sa istim dnevnim redom, prekinuta je jer su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a, što je dovelo do ljutnje SNSD-ovaca koji su zatim glasali protiv usvajanja državnog budžeta.

Danas je Darko Ćulum imenovan za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a Draško Milinović za prvog čovjeka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U nastavku sjednice na funkciju direktora Službenog glasnika imenovan je Dragan Prusina, kao i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova - Marko Vujević.

Očekuje se također da predsjedavajući Vijeća ministara BiH za ministra sigurnosti BiH predloži Selmu Cikotića, a da njegovo imenovanje sutra potvrde parlamentarci na sjednici Predstavničkog doma.

Na dnevnom redu danas nije bilo Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao ni sporno premještanje kontakt-tačke za saradnju s EUROPOL-om.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara neće biti razmatrane direktorske pozicije OSA-e i Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je zategla odnose SDA i HDZ-a.