BiH
118

Vijeće Evrope zabrinuto zbog izostanka podrške kulturnim institucijama i organizacijama u BiH

Klix.ba
Nakon što su kulturne institucije u BiH uputile pismo međunarodnim institucijama zbog raspodjele novca ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović, oglasilo se i Vijeće Evrope koje je izrazilo zabrinutost zbog izostanka podrške kulturnim institucijama i organizacijama BiH.

East West Centar; Sarajevo Film Festival; Internacionalni teatarski festival MES; Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi; Bosansko narodno pozorište Zenica; Medjunarodni festival plesa Balet Fest i Medjunarodni festival klasične muzike SVEM, primili su pismo iz Generalnog direktorata za demokratiju Vijeća Evrope u Strassbourgu.

U pismu se kaže: “Zabrinuti smo zbog vaše obavijesti da je više važnih i dugotrajnih kulturnih programa od velike međunarodne, regionalne i simboličke vrijednosti za cijelu BiH i za Evropu, dovedeno u tešku finansijsku situaciju zbog izostanka podrške Ministarstva za kulturu. Neki od ovih programa, kao što su Sarajevo Film Festival, Sarajevska zima i Ars Aevi, imaju dugogodišnju saradnju sa Vijećem Evrope.”

U pismu se dalje kaže da će Vijeće Evrope razmotriti dalje korake u razjašnjavanju ove situacije.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i sporta FBiH krajem decembra donijelo je odluku o transferu novca za kulturu od značaja za FBiH nakon čega su uslijedile brojne žalbe zbog nezakonitosti postupka, te nepoštivanja kriterija iz Javnog poziva.

Naglašeno je kako su sredstva dijeljena po etničkom kriterijumu koji nije zakonom propisan, te su također u više slučajeva dijeljena privrednim subjektima i projektima koji nemaju veze sa kulturom i koji nisu predviđeni kriterijumima.