Strasbourg
127

Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH: Pozdravljen napredak, ali izražena zabrinutost

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je večeras u Strasbourgu Rezoluciju o BiH u predloženoj formi. Rezolucija je usvojena s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih.

Ovaj dokument s jedne strane, pozdravlja pojedine pomake kao što je dogovor oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva te podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

U rezoluciji su evropski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za period od 2015. do 2018. godine i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama, prenosi Večernji.

U Rezoluciji se pozivaju politički akteri da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Hitno se mora provesti odluka Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.

Skupština apeluje na vlasti oba entiteta da usvoje amandmane na svoje ustave: žalosna je činjenica da Ustav RS-a još predviđa smrtnu kaznu i da Ustav FBiH sadrži odredbe koje se tiču institucije ombudsmana ukinute 2008. U četiri kantona FBiH potrebno je donijeti amandmane kako bi se garantovala konstitutivnost Srbima koji u njima žive.

Skupština žali što komplikovani procesi donošenja odluka u državnom Parlamentu značajno usporavaju procese zakonodavnih reformi. Žaljenje je izraženo i zbog dominacije nacionalističke retorike, naročito pred izbore. Mora postojati nulta tolerancija za govor mržnje ili slavljenje ratnih zločinaca.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uslovi i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

U rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i statuta Grada Mostara te snažno osuđuju neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tokom izbora u Stocu i pozvali su nadležne da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da osiguraju medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.