{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope nema stav o izdvajanju Srebrenice iz RS-a, ali su za poštivanje Daytona

F
26.3.2007. u 12:38
0
0
Vijeće Evrope nema stav o izdvajanju Srebrenice iz RS-a, ali su za poštivanje Daytona
0
Vijeće Evrope nema stav o izdvajanju Srebrenice iz RS-a, ali su za poštivanje Daytona
Srebrenica
Direktor Direktorata za političke poslove Vijeća Evrope Jean- Louis Laurens danas je izjavio u Banjoj Luci da Vijeće Evrope nije zauzelo određenu poziciju o inicijativama za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske, ali ta institucija podržava Daytonski sporazum.
"Mi se ne izdvajamo od odluka međunarodne zajednice bilo da se radi o Daytonskom sporazumu ili odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu", rekao je Jean- Louis Laurens nakon što su članovi Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope danas razgovarali s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Radojičić je na pres-konferenciji kazao da je pitanje izdvajanja Srebrenice iz RS-a pitanje ustavnosti i zakonitosti, te da Ustav i zakon u istoj formi važe na čitavoj teritoriji RS-a za svakog građanina i svaku općinu.

"Prema tome, ako se bilo gdje u RS-u krši Ustav ili zakon, ako se bilo gdje na organiziran način to pokušava činiti, vlasti RS-a moraju reagirati opet u skladu s Ustavom i zakonom", kazao je Radojičić.

Istaknuo je da ukoliko se donese neka odluka, npr. Skupštine općine koja nije ustavna, vlasti RS-a u skladu sa zakonom moraju je poništiti.

"Ukoliko neko pokuša da organizira neke nasilne akcije, vlasti RS-a moraju da na to reagiraju", naveo je predsjednik entitetskog parlamenta i dodao, da s obzirom na status koji ima BiH, tu mora da reagira i međunarodna zajednica, jer Daytonski mirovni sporazum je osnov mira i stabilnosti u BiH i svaki pokušaj pa čak i na lokalnom nivou da se ide na rušenje Daytona je problem za čitavu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: