|

Vijeće EU-a pozdravlja parafiranje novog ugovora o CEFTA-i

Vijeće EU-a pozdravlja parafiranje novog ugovora o CEFTA-i
0
F
FENA
13.11.2006. u 21:00
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće EU-a pozdravlja parafiranje novog ugovora o CEFTA-i
Ministri vanjskih poslova EU-a pozdravili su u ponedjeljak u Bruxellesu parafiranje ugovora o izmjeni, dopuni i proširenju Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini.
"Novi ugovor o CEFTA-i bit će bitan korak naprijed u ekonomskom i političkom smislu", kaže se u zaključcima sa sastanka Vijeća ministara EU-a.

Osam od deset zemalja koje su sudjelovale u pregovorima parafiralo je prošle sedmice u Bruxellesu Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA). Srbija i Bosna i Hercegovina odbile su parafirati dokument koji će biti potpisan 19. decembra u Bukureštu. Ugovor su parafirale Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo, podsjeća Hina.

Predstavnici svih 10 strana koje su sudjelovale u pregovorima
potpisale su zajednički zapisnik u kojem u kojem potvrđuju da "vrata ostaju otvorena za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da potpišu sporazum na sastanku premijera koji je predviđen za 19. decembra u Bukureštu".

Bosna i Hercegovina htjela je postići povoljnije rješenje nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s Hrvatskom i Srbijom za nekoliko poljoprivrednih proizvoda, tražeći veću zaštitu za domaću proizvodnju.

Srbija je tražila povoljniji položaj za svoju duhansku industriju
nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s ostalim stranama u
pregovorima.

Ministri EU-a izrazili su očekivanje i da će preostale dvije zemlje
jugoistočne Evrope ući u CEFTA-u.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.