BiH
0

Vidović o stanju u sektoru izvršenja krivičnih sankcija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stavljanjem u funkciju objekata koji su u izgradnji na području općina Tuzla i Orašje zatvorski kapaciteti u FBiH trebali bi se povećati za oko 250 mjesta, što će umnogome doprinijeti riješavanju aktuelnog problema u vezi s upućivanjem osuđenika na izdržavanje zatvorskih kazni.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavio federalni ministar pravde Feliks Vidović, podsjećajući kako stvaranje infrastrukturnih pretpostavki, uz izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva (KZ, ZKP i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija) predstavljaju temeljne odrednice reforme u sektoru izvršenja krivičnih sankcija.

Fokusirajući se na stanje u kazneno-popravnim zavodima (KPZ), Vidović je izdvojio pitanja prekobrojnosti, nedostatak posebne ustanove za smještaj osuđenika s duševnim smetnjama - forenzike, te potrebu za uspostavljanjem odgovarajućih ustanova za maloljetne prijestupnike.

Istovremeno s naporima na tom planu u toku je kadrovska popuna u sektoru izvršenja krivičnih sankcija. U međuvremenu su imenovani novi direktori i zamjenici direktora kazneno-popravnih zavoda u FBiH, a nakon dužeg vremena popunjeno je i mjesto inspektora za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministar Vidović naglašava značaj usvajanja Akcionog plana za prevenciju i suzbijanje maloljetničkog prijestupništva (usvojen na sjednici Vlade FBiH 25. juna), kojim se preferiraju preventivne mjere i djelovanje na tom planu, uz uključivanje svih relevantnih društvenih agenasa - obrazovnih institucija, obitelji, kao i nadležnih ministarstva (obrazovanja, rada i socijalne politike, zdravstva i unutarnjih poslova).

Jedna od obaveza na tom planu je i donošenje zakona o osnivanju odgojno-popravnog zavoda kao federalne ustanove za izvršenje odgojne mjere upućivanja maloljetnih prijestupnika u odgojno-popravnu ustanovu o čemu se vrše konsultacije s lokalnim zajednicama, a koja će se najvjerovatnije graditi na području Sanskog Mosta.

Predviđeno je također i osnivanje posebnog zatvora za maloljetnike budući da postojeće rješenje unutar KPZ Zenica nije u skladu s najvišim standardima u ovoj opblasti (trenutno devet maloljetnih osuđenika je na izdržavanju kazne zatvora u ovoj ustanovi).

Ministar pravde vjeruje da će, nakon svih pomenutih i planiranih aktivnosti, stanje u sektoru izvršenja krivičnih sankcija biti harmonizirano s evropskim standardima i preporukama Vijeća Evrope.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa razlozima kašnjenja u donošenju određenih zakona i uspostavi odgovarajućih ustanova, ministar Vidović je kazao kako se još čeka na donošenje zakona o pomilovanju čime bi se eliminirali razlozi za diskriminaciju zatvorenika, te ukazao na poteškoće oko sistemske reforme sektora izvršenja krivičnih sankcija, s obzirom na to da su određene nadležnosti na tom planu na kantonalnom nivou.

Prema podacima Federalnog ministarstva pravde, krajem maja ove godine evidentirano je ukupno 1.760 osoba na izdržavanju kazne zatvora, dugotrajnog zatvora, maloljetničkog zatvora, mjere pritvora i mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u osam kazneno-popravnih zavoda na području FBiH.

Od ukupnog broja najviše osuđenika (834) kaznu izdržavaju u KPZ Zenica.