BiH
19

Vidović o oslobađajućoj presudi Šešelju: Tužilaštvo je moralo bolje raditi

Piše: S. H.
Vasvija Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vasvija Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pravna ekspertica Vasvija Vidović u razgovoru za Klix.ba ističe da je Tužilaštvo u Hagu moralo bolje postaviti optužnicu protiv Vojislava Šešelja, ali da treba sačekati i drugostepenu presudu.

"Važno je istaći, prije svega, da se radi o prvostepenoj presudi i da sigurno treba očekivati žalbu Tužilaštva. A pošto se radi o oslobađajućoj presudi kao logično se nameće pitanje da li oslobođena osoba ima pravo na naknadu štete. Prema pravilima Tribunala on nema pravo na naknadu štete, jer UN nije predvidio takvu mogućnost", istakla je pravnica Vasvija Vidović u razgovoru za Klix.ba.

S obzirom na to da je Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice postavlja se pitanje rada Tužilaštva.

"Smatram da je Tužilaštvo optužnicu protiv Šešelja neadekvatno postavilo i da nije dokazalo vezu između zločina koji su se desili i njegove uloge. Bez obzira na to kako za nas bila teška i bolna ta presuda, Sudsko vijeće je bilo jasno u tome da Tužilaštvo nije prezentiralo dovoljno dokaza" istakla je Vidović.

Jedan od zaključaka Vijeća je da projekat Velika Srbija nije bio kriminalni već politički cilj.

"Sudsko vijeće je bilo jasno da se radilo o političkom, a ne kriminalnom projektu. Međutim, tužilac je bio dužan da dokaže da je provedba tog političkog projekta vršena kriminalnim sredstvima", zaključila je Vidović u razgovoru za Klix.ba.