Afera "Respiratori"
6

Vidović: Nije isto nešto nabavljati u mirnodopsko i u vrijeme nesreće

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Vasvija Vidović i Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa premijera FBiH Fadila Novalića u predmetu "Respiratori", nakon današnjeg ročišta kazala je kako je bitno ustanoviti stvarno stanje i kontekst događaja u okviru kojeg se posmatra djelo koje je krivični postupak.

"Dakle nije isto kada se bilo šta nabavlja u normalnim, mirnodopskim uslovima i u uslovima pandemije ili nesreće. I zbog toga se vraćamo na to. Kontekst vremena ponekad odlučuje", rekla je.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović danas je svjedočila da se respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" danas koriste na kliničkom centru, svih 30 komada koje su dobili.

Vidović kaže da je to veoma korisna informacija za odbranu.

"Optužbe tvrde da su respiratori beskorisni, a vi sada zaključite dalje", kazala je i dodala kako zbog procesa ne smije komentarisati prepiske na Viberu između Fadila Novalića, Edite Kalajdžić i drugih, koje su danas prezentovane u Sudu BiH.

Advokatica Adna Dobojlić, koja zastupa Fikreta Hodžića, komentarišući mailove i Viber poruke kazala je kako je u uvodnom izlaganju sporila zakonitost predstavljanja screenshotova poruka i mailova koji su, prema njenom mišljenju, nezakonito izuzeti.

"Sljedeći put ću se pozvati na to. Postoje odredbe o otvaranju privremeno oduzetih predmeta, po naredbi suda, da bude zakonito. U ovom slučaju ja sam prigovorila na neotvaranje predmeta vezano za kompjuterske sisteme. Izuzeti podaci s hard diska, to je dokaz koji je izuzet i on se mora otvoriti kako bismo mi znali da je istovjetan sadržaj koji su prenijeli s kompjutera", rekla je.