{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vidimo se, majstore

S
20.11.2010. u 17:32
0
0
Vidimo se, majstore
0
Na mezarju Vlakovo danas je klanjana dženaza novinaru Ekremu Tinjaku. Pored članova porodice i prijatelja, dženazi su prisustvovali Tinjakovi mnogobrojne kolege iz novinarskog svijeta. U nastavku možete pročitati tekst novinarke Elvire Jahić o velikom novinaru i još većem čovjeku.
Tih, vedar i dobar. Tri riječi za Ekrema. Imao je sposobnost da se u njegovom društvu osjećate opušteno, a na rastanku sa sobom ponesete dozu vedrine i misao kako će sve biti dobro.

Mirnoća kojom je pričao o hodu po ivici između života i smrti jednostavno je razoružavala i niste mogli ne pomisliti kako su ustvari vaši problemi nevjerovatno mali te da nemate apsolutno nikakvog opravdanja za lamentiranje nad bilo čim.

Lakoća postojanja je bila tu, pored vas i niste je mogli ignorisati. Upravo po tome se izdvajao od novinarske scene u zemlji. Nije bio žrtva frustracije, novca, rata, politike, urednika ili gazde već novinar s misijom, kredibilitetom i odgovornošću.

Njegov sofisticirani pristup najtežim temama i sagovornicima zaintrigirao me je jedne prilike u Doboju, nakon intervjua sa Jovom Vukeljićem, predsjednikom Ravnogorskog pokreta za cijeli svijet. Pita Jovo znam li Ekrema. Kažem znam, kolega mi je. E puno ćeš mi ga pozdraviti, svaka mu čast, radio je intervju i prenio sve kako sam rekao.

Novinarska scena od koje se izdvajao uglavnom pada na pitanju - kako zadržati profesionalni integritet i ispoštovati etiku ako vam je druga strana u priči fašista, u zemlji gdje je fašizam legan a antifašizam nepopularan? Ekrem nije balansirao između fašizma i antifašizma. Rekao bi sve što treba da se kaže, ne vrijeđajući nikoga i pametnome bi bilo dosta. Sa svojom majstorskom lakoćom igrao se po ivici kojom hodaju samo najposvećeniji novinari i novinarke - bez sujete, u službi dobrih ljudi, neumoran u odbrani civilizacijskih vrijednosti okružen mentalitetom koji o civilizaciji i nema baš neko mišljenje.

Ko je htio, imao je od njega šta naučiti. I privatno i profesionalno. Meni se najviše sviđa lekcija koja kaže - da bi bio dobar novinar, moraš biti dobar čovjek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: