Razgovor sa studentima u Indijani
0

Victor Jackovich: Širenje istine o genocidu bilo mi je važan cilj

Sarajevo-x.com
Jackovich u neformalnom razgovoru sa studentima
Jackovich u neformalnom razgovoru sa studentima
Prvi američki ambasador u BiH Victor Jackovich izazvao je veliku pažnju svojim predavanjem na Univerzitetu u Indiani, gdje je govorio o iskustvima u našoj zemlji. Dvorana je bila doslovno krcata.

Victor Jackovich je diplomirao na ovom univerzitetu 1970. godine, a sada je govorio studentima novinarstva o ratu i genocodu u BiH. Nakon što je prihvatio posao prvog američkog ambasadora u BiH, Jackovich je trebao stečeno znanje na univerzitetu upotrijebiti u opasnoj ratnoj zoni.

"Kad sam stigao, vojska me odvezla do aerodroma, dali su mi kacigu i prsluk i rekli da će mi to možda trebati. Bio sam iznenađen jer sam očekivao da će oni ići u mojoj pratnji. Glavni cilj mu je bio, osim da ostane živ, izvještavanje Washingtona o svim opažanjima i dešavanjima.

"Nijedan izvještaj nije otišao da ga nisam pregledao", rekao je Jackovich. "Želio sam da ti izvještaji budu što objektivniji, kako bi dužnosnici u SAD-u tačno znali šta se događa. Širenje istine o genocidu bilo mi je važan cilj", rekao je Jackovich, dodajući kako su civili u Bosni bili odlučni u nakani da žive što normalnije, kao i da su od SAD očekivali da poduzmu određene radnje za vrijeme rata.

"Bilo mi je jasno da bismo mogli intervenisati, ali mi je isto tako bilo jasno, kao profesionalnom diplomati, kako stvari i sistem funkcionišu. A taj sistem je pobijedio", zaključio je Jackovich.

Alen Simić, predsjednik Organizacije "Novinari za ljudska prava", koja je organizirala predavanje, je istakao kako je odrastanje u BiH itekako utjecalo na njegov um, ali i na njega kao novinara. Simić je i sam preživio teško iskušenje i potražio utočište u Sjedinjenim Američkim Državama kao mlad čovjek. Šimić je lično predstavio Jackovicha i uručio mu nagradu Organizacije.

Simić je dodao kako mu je želja učiniti nešto pozitivno, jer je svjestan da su novinari igrali tako važnu ulogu u proteklom ratu, objavili su američki mediji.