O podijeljenom gradu
245

"Vice" snimio dokumentarac o Mostaru i Baraliji: Žena koja želi okončati nacionalizam u BiH

M. G.
Američka medijska kuća "Vice news" snimila je dokumentarni film o Mostaru, u kojem se fokus stavlja na činjenicu da je to podijeljen i nefunkcionalan grad, a sagovornik im je bila vijećnica Naše stranke u GV Mostar Irma Baralija.

Priča počinje uvodom u situaciju u Mostaru, u kojem je sve podijeljeno na dva dijela - Bošnjački i Hrvatski. Tako, kako se kaže u dokumentarnom filmu, postoje dvije bolnice, dva školska sistema, dvije elektroprivrede...

Protiv toga se, prema njenim riječima, bori Baralija, koju su autori dokumentarnog filma nazvali "ženom koja želi okončati nacionalističku politiku u BiH".

Odgovarajući na pitanje novinarke kako je odlučila da se počne baviti politikom, Baralija kaže da joj je ta ideja došla dok je radila u obrazovnom sektoru i kad je svojim učenicima objašnjavala principe demokratije.

"Pitali su me kako to da se u Mostaru ne održavaju izbori. Tada sam shvatila da je jedini način da se borim protiv sistema iznutra. Nacionalističke stranke nisu dolazile u obzir, jer je politika tih stranaka upravo razlog za ovakvo stanje u Mostaru", kazala je Baralija.

U dokumentarnom filmu gostovao je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.