BiH
46

Vibor Handžić: Precizno utvrditi na koji će se način upravljati Vijećnicom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću (GV) Sarajeva, dostavio je niz prijedlog na Nacrt odluke o zaštiti objekta Vijećnica, a tim povodom se oglasio šef Kluba vijećnika NS-a Vibor Handžić.

"Dokument je nekompletan, ali je dobro da ide u javnu raspravu zato što će u njoj uzeti učešća neki vrlo važno subjekti (Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalni zavod za zaštitu spomenika, itd.), a nadamo se i da će se konačno utvrditi da li Grad može privremeno upravljati Vijećnicom“, kazao je Handžić.

Istakao je da je zatražena izmjena stavke kojom se gradonačelniku daju sve ovlasti vezi sa upravljenjem Vijećnicom, jer to nije u skladu sa Statutom Grada, po kojem je GV nosilac prava raspolaganja gradskom imovinom.

"Tražili smo i akte, kojima će se najprije utvrditi pod kojim uslovima se prostor Vijećnice može ustupiti na korištenje drugim subjektima. Zatim kolike će biti cijene ulaznica za obilazak Vijećnice, kao i visine naknada za korištenje prostora ovisno o vrsti, dijelu i veličini prostora koji se koristi, kao i o sadržaju i trajanju događaja“, dodao je Handžić.

"Potrebno je definisati i šta podrazumijeva privremeno upravljanje, u smislu plaćanja komunalnih usluga, servisa i energenata, sadržaja mjera redovnog održavanja objekta, osiguranja i zaštite eventualne devastacije, neodgovornog korištenja, propadanja uslijed nekorištenja, itd“, zaključio je Handžić.