BiH
4

Via Dinarica: Isplativo iskorištavanje prirode moguće i bez devastacije

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na planini Lopata iznad Kreševa, 2. augusta 2014. godine, održan je Via Dinarica dan, na kojem su predstavljeni primjeri dobre prakse u vezi sa održivim turizmom, ekologijom i zaštitom prirode.

Na Via Dinarica danu je takođe raspravljano i o trenutnim izazovima i opasnostima po prirodne potencijale Bosne i Hercegovine i regiona, uz učešće prestavnika organizacija koje se bave zaštitom prirode i promovisanjem i razvijanjem turističkih potencijala, te direktora NP Paklenica iz Hrvatske.

"Iskustva iz regiona, posebno u vezi sa upravljanjem zaštićenim prirodnim područjima, dragocjena su i neophodna našoj zemlji. Via Dinarica jeste regionalni projekt, no problemi su, nažalost, najveći upravo u BiH, te je neophodno nastaviti razmjenjivati iskustva u navedenom domenu. NP Paklenica je jedan od odličnih primjera kako se može i treba voditi NP, a zahvaljujući direktoru, Zlatku Marasoviću, došli smo do konkretnih i iskoristivih informacija o upravljanju", saopštili su organizatori.

Takođe, predstavljena su i iskustva dobre prakse Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza, Extreme Summit Teama iz Srbije, planinarskih društava iz Kreševa i Fojnice, GSS-a - Stanice Sarajevo, te Zvjezdanih staza, zanimljivog turističko-razvojnog projekta iz Vareša. Osim navedenog, učesnici su se mogli upoznati i sa endemskih vrstama BiH, te aktivnostima organizacije "Zeleni" iz Konjica, te UNDP-a Hrvatska.

Jedan od zaključaka Via Dinarica dana je da Bosni i Hercegovini prijeti značajno uništenje prirodnih resursa, ukoliko se trenutni trend narušavanja nastavi.

"Situacija jeste vrlo ozbiljna, prije svega zbog izgradnje brana, nekontrolisane sječe šuma i gradnje puteva bez adekvatne studije uticaja na okoliš. Međutim, razmjena iskustava i prakse iz zemalja okruženja značajan je alat za borbu za očuvanje naših resursa. Mislim da je, ipak, najbitniji zaključak je to da se priroda može ekonomski isplativo iskorištavati i bez devastacije, čemu strijemimo svi mi u regionu", izjavio je Kenan Muftić, vođa tima Terra Dinarice.

Muftić je dodao i da "Via Dinarica upravo uspostavlja temelje regionalne saradnje u pogledu očuvanja okoliša, promocije održivog turizma i razvijanja male privrede. Mislim da smo, konačno, na dobrom putu i da volja i zainteresovanost za zajedničko uspješno djelovanje postoje, što je prvi korak ka uspostavljanu određenih standarda i uslova koje moramo ispuniti kako bismo postali atraktivna destinacija."

Noć prije Via Dinarica dana, u okviru Outdoor Film&Foto Festivala Kreševo, prikazani su i relevantni filmovi o alpinizmu, ekologiji i ekstremnim sportovima na području Dinarida. Ovaj segment Festivala poslužio je za dizanje svijesti u lokalnoj zajednici u vezi sa konzervacijom prirode i razvijanja turizma. Nagradu za najbolji film, "Base Jump", dobio je Stipe Božić, hrvatski planinar, fotograf, pisac i reditelj dokumentarnih filmova i emisija.