|

Veza između neprolaznosti i univerzuma: Kad se spoje stećci i mliječni put

Veza između neprolaznosti i univerzuma: Kad se spoje stećci i mliječni put
162
Klix.ba
24.11.2014. u 22:08
149
komentara
162

dijeljenja
1/4 Foto: Alan Ćatović
2/4 Foto: Alan Ćatović
3/4 Foto: Alan Ćatović
4/4 Foto: Alan Ćatović
Član Astronomske grupe "Sarajevo" Alan Ćatović snimio je nekoliko fotografija u kojima je odlučio prikazati stećke i mliječni put, te neraskidivu simboličku vezu među njima.
"Bože, davno ti sam lego i vele ti mi je ležati" (jedan od natpisa na stećku)


"Stećci su specifični za naše područje, pa mi se učinilo zanimljivim da, u povodu Dana državnosti, prikažem vezu između univerzuma i neprolaznosti stećaka", kaže Alan, koji je fotografije snimao na rejonu Prečansko polje u blizini bjelašničkog sela Dejčić.

Snimao je, pojašnjava, sa fisheye objektivom 6.5mm na DSLR fotoaparatu i motorizovanom postolju sa ekvatorijalnom montažom, uz ekspozicije od nekoliko minuta. Kako bi smanjio šum i pozadinsko osvjetljenje iz Sarajeva, slike je, dodaje, malo doradio i u Photoshopu.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, te naše najznačajnije kulturno i duhovno naslijeđe iz srednjovjekovne Bosne. Osim historijske i likovne vrijednosti, stećci posjeduju i poetsku vrijednost. Na tlu Bosne i Hercegovine ih ima oko 60 000, a mnogi su ukrašeni različitim simbolima, natpisima i ilustracijama.

Pogledajte ove magične fotografije!
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...