{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veza između neprolaznosti i univerzuma: Kad se spoje stećci i mliječni put

24.11.2014. u 22:08
162
149
Veza između neprolaznosti i univerzuma: Kad se spoje stećci i mliječni put
162
Član Astronomske grupe "Sarajevo" Alan Ćatović snimio je nekoliko fotografija u kojima je odlučio prikazati stećke i mliječni put, te neraskidivu simboličku vezu među njima.
"Bože, davno ti sam lego i vele ti mi je ležati" (jedan od natpisa na stećku)


"Stećci su specifični za naše područje, pa mi se učinilo zanimljivim da, u povodu Dana državnosti, prikažem vezu između univerzuma i neprolaznosti stećaka", kaže Alan, koji je fotografije snimao na rejonu Prečansko polje u blizini bjelašničkog sela Dejčić.

Snimao je, pojašnjava, sa fisheye objektivom 6.5mm na DSLR fotoaparatu i motorizovanom postolju sa ekvatorijalnom montažom, uz ekspozicije od nekoliko minuta. Kako bi smanjio šum i pozadinsko osvjetljenje iz Sarajeva, slike je, dodaje, malo doradio i u Photoshopu.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, te naše najznačajnije kulturno i duhovno naslijeđe iz srednjovjekovne Bosne. Osim historijske i likovne vrijednosti, stećci posjeduju i poetsku vrijednost. Na tlu Bosne i Hercegovine ih ima oko 60 000, a mnogi su ukrašeni različitim simbolima, natpisima i ilustracijama.

Pogledajte ove magične fotografije!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: