Kultura
119

Zenički fotograf Murat Jašarević u fotografijama osvježio stećke sa Radimlje

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Izložba fotografija "Kameni spavač" autora Murata Jašarevića otvorena je danas u Muzeju grada Zenice povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Fotografije koje su nastale na Radimlji zabilježio je zenički fotograf Murat Jašarević, a kako bi upotpunio doživljaj i svoju komunikaciju sa stećcima, odlučio je svoje fotografije osvježiti drugačijim pozadinama od onih na koje smo navikli.

"Kada je zenički fotograf Murat Jašarević krenuo do Radimlje nije shvatio ozbiljnost zadatka. Međutim, po dolasku je osjetio da mu se kamen obraća i tako je svoju prvu komunikaciju sa stećcima prenio na fotografije koje nas vraćaju u Bosnu dobrih Bošnjana. Kako bi posmatračima prenio osjećanja između stećaka i sebe, svojim fotografijama je izmijenio pozadine i stećke uklopio u drugo vrijeme", izjavio je direktor Muzeja Grada Zenice Adnadin Jašarević.

Autor fotografija u kojim su danas uživali učenici srednjih škola iz Zenice, Murat Jašarević, kazao je da su stećci bili inspiracija da sebi postavi neka pitanja.

"Oni su bili inspiracija da sebi postavim pitanja ko su ljudska bića ispod tih kamenova? Kod nas ih u Bosni i Hercegovini različito doživljavamo, svojatamo na svoj način i odričemo ih se. Osjećamo da smo genetskim nitima vezani za njih, a neki moćnici su nas natjerali da prihvatimo ono što nije bilo naše, a ono naše smo izbacili. Pocijepali su nas na tri simbola, postali smo protivnici, a u suštini to nikad nismo bili", prokomentarisao je autor fotografija Murat Jašarević.

Manipulacija fotografijama je prema Jašarevićevim riječima bila rezultat odavanja počasti stećcima.

"Pitam se zašto neki obrazovani ljudi skrnave bogumilske kamenove, izmještaju ih u muzeje i druga mjesta, a na njihovo mjesto ne ostavljaju nikakav znak ili repliku da su tu nekada bili. Na nekim svojim fotografijama sam 'istrgnute' stećke vratio i poistovijetio ih sa zemljom i nebom bosanskim. Ovo je bio moj način odavanja poštovanja stećcima i kako bih druge ponukao da se isto tako ophode prema njima", dodao je Jašarević.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Muzeju grada Zenice, a ulaz je besplatan.