{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veto ako bude razmatran rebalans budžeta RS-a

F
28.7.2009. u 19:14
0
2
Veto ako bude razmatran rebalans budžeta RS-a
0
Veto ako bude razmatran rebalans budžeta RS-a
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavio je da će staviti veto na rebalans budžeta RS-a za ovu godinu ako delegati budu razmatrali taj dokument.
Šef bošnjačkog Kluba Edin Ramić smatra da su rebalansom najviše oštećeni oni koji čekaju na obnovu kuća i povratak u RS.

Ako Klub Bošnjaka ipak sutra donese odluku da razmatra rebalans budžeta, a nakon što je obustavio rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi svoj poslovnik o radu sa Ustavom RS-a, sigurno će, kaže Ramić, biti pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Rebalans budžeta je takav da uopće nije uvažvao činjenicu da ima nekoliko desetaka hiljada ljudi zainteresiranih za povratak u RS. Možda ipak nećemo razmatrati materijale s protekle sjednice Narodne skupštine, a ako budemo izvjesno je da će to biti veto”, naglasio je šef bošnjačkog kluba.

Ramić je potvrdio i da su za sutra zakazani sjednica Kluba i sastanak s predstavnicima Bošnjaka u vlasti RS, potpredsjednikom entiteta Adilom Osmanovićem, potpredsjednikom parlamenta RS-a Šefketom Hafizovićem i predsjednicima klubova u Narodnoj skupštini kako bi bila razmotrena cjelokupna situacija.

Inače, sutra ističe rok do kada se klubovi konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a moraju izjasniti o aktima usvojenim na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, među kojima je i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, a što je jedan od uvjeta za stand-by aranžman sa MMF-om.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavio je 14. jula rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi Poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS-u budući da se Vijeće naroda RS-a odnosno klubovi konstitutivnih i ostalih naroda moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini.

Bošnjački delegati su zauzeli takav stav nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a od 8. jula po kojoj je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica.

Istovremeno, predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko je 16. jula u dopisu koji je poslao Klubu Bošnjaka i predsjedniku Narodne skupštine RS-a, predsjedniku entiteta, premijeru i predsjedavajućem Vijeća naroda RS-a, naveo da je prihvatio da početkom septembra na dnevni red stavi prigovor na član 52 Poslovnika o radu Ustavnog suda.

Inače, sudije Ustavnog suda RS-a su 15. jula otišli na kolektivni godišnji odmor koji će trajati do početka septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: