Komercijalni test
70

Veterinarski fakultet u Sarajevu nije ovlašten uzimati bris za PCR, ali naplaćuje ovu uslugu

Dž. L.
Zgrada Veterinarskog fakulteta u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zgrada Veterinarskog fakulteta u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sarajlijama nisu dostupni komercijalni PCR testovi u javnim zdravstvenim ustanovama zbog čega je laboratorija Veterinarskog fakulteta uključena kao pomoć pri testiranju. Međutim, ova laboratorija već mjesecima građanima naplaćuje uzimanje brisa, iako uopće nije ovlaštena za ovu uslugu.
Naime, za sve javne zdravstvene ustanove u Federaciji BiH obavezujuća je cijena komercijalnog PCR testa od 96 KM. U ovu cijenu uključeno je uzimanje brisa 8 KM, postupak testiranja 40 KM i potrošni materijal 48 KM. Uz PDV od 17 posto ukupna cijena iznosi oko 112 KM.

Međutim, ukoliko se odlučite za komercijalni PCR test u Laboratoriji za mikrobiološka ispitivanja na Veterinarskom fakultetu, morat ćete ga platiti 140 KM . Odgovor se krije u tome što ova visokoškolska ustanova nije ovlaštena za uzimanje uzoraka, već samo za provođenje testiranja. Stoga je Veterinarski fakultet ostvario saradnju s jednom privatnom poliklinikom koja uzima briseve, dok se u laboratoriji fakulteta provodi testiranje.

Ali, nelogičnost je u tome što ćete dva puta platiti uzimanje brisa.

Odlukom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH jasno je definisano da je u cijenu komercijalnog PCR testa od 96 KM uključeno i uzimanje brisa po cijeni od 8 KM. Također je jasno definisano da se uzimanje brisa i proces analize može vršiti u različitim zdravstvenim ustanovama, pri čemu svaka zdravstvena ustanova naplaćuje svoj dio.

S obzirom na to da privatne klinike nisu u nadležnosti Zavoda osiguranja FBiH, mogu same formirati svoje cijene. Time privatna poliklinika u slučaju saradnje s Veterinarskim fakultetom posebno naplaćuje uslugu uzimanja brisa, dok fakultet također naplati 8 KM za bris koji ne uzima.

"Ukoliko se uzimanje brisa vrši u jednoj, a testiranje u drugoj ustanovi, svaka ustanova naplaćuje uslugu koju je izvršila. Na pitanje da li Veterinanrski fakultet može građanima naplatiti uzimanje brisa ako se u njegovoj ustanovi ne uzima bris, nego u privatnoj poliklinici, odgovor je da može samo u slučaju da je ugovorom ili sporazumom između ove dvije ustanove tako regulisano, odnosno da punu cijenu naplaćuje Veterinarski fakultet, a trošak uzimanja brisa refundira poliklinici. Pacijent ne treba plaćati i jednoj i drugoj ustanovi uzimanje brisa. To bi značilo da plaća dva puta istu uslugu", odgovorili su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović govori nam da ne zna kako je cijena formirana prema Tarifi zdravstvenih usluga u FBiH, ali da u cjenovniku definitivno nisu uključena sredstva za održavanje akreditovane laboratorije. Dodaje i da cijena ne može biti niža.

"Eto, neka bude da je tih 8 KM od brisa za tu namjenu održavanja laboratorije", rekao nam je dekan.

Ipak, troškovi održavanja laboratorije fakulteta ne bi smjeli biti udar na džepove građana glavnog grada BiH, ali čini se da to jesu već skoro godinu.

Odgovor na pitanje koliko je do sada urađeno komercijalnih PCR testova u laboratoriji Veterinarskog fakulteta nismo dobili od dekana Smajlovića, ni Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, niti Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Sredinom godine prilikom posjete Veterinarskom fakultetu dekan nam je otkrio da je u prvim mjesecima pandemije urađeno otprilike 700 komercijalnih PCR testova u Laboratoriji za mikrobiološka ispitivanja.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva BiH pojašnjavaju nam da je laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu uključena u proces testiranja kao podrška javnom zdravstvenom sistemu, ali ne može biti ovlaštena za uzimanje uzoraka ili brisa. Ova podrška pak je stvorila dodatni trošak za građane koji u ovom slučaju dva puta plaćaju istu uslugu.