BiH
9

Veterani odustali od sutrašnjih protesta u RS

Anadolija
Udruženje ratnih veterana Republike Srpske (RS) odustalo je od novog protestnog okupljanja zakazanog za subotu u Banjoj Luci.

"Mi dobro znamo da su u subotu Zadušnice (vjerski praznik koji podrazumjeva posjete grobljima) i da je to sveti dan. Mi  ćemo tada biti na Vojničkom groblju u Sokocu, a da bi se poklonili sjenama naših poginulih saboraca i da još jednom oslušnemo njihov glas, jer taj glas ne dopire više ni do koga", saopštio je Duško Vukotić, predsjednik Udruženja veterana RS.

Nakon Zadušnica, pojasnio je, štab za organizaciju mirnih protesta ostaje u stalnom zasjedanju.

"Protesta će biti, ali onda kada budemo mogli garantovati svim građanima Banja Luke da se neće desiti nijedan incident, jer mi smo Banja Luku i cijelu RS stvarali, mi je čuvamo i mi ćemo je čuvati", dodao je Vukotić.

Naveo je najava o subotnjim protestima bila samo "dio taktike koja daje vremena borcima da se otrgnu od bilo kakvog pokušaja da se vrši politički uticaj na borce".

Iako se predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz oglušio o zahtjeve ratnih veterana da podnese ostavku što je i bio njihov glavni zahtjev iznesen na protestnom okupljanju održanom početkom ove nedjelje, Vukotić je naglasio da su bivši borci, ipak, postigli bar neki od ciljeva koji ih je izveo na ulicu.

"Znam pouzdano da su čekovi za isplatu za odlikovane borce još od septembra u Vladi RS, a sad je počela isplata. Dokazujemo da je vlast spremna da nešto učini za nas samo kada zaprijetimo", naveo  je Vukotić.