U nadi za bolje dane
212

Veselo i skromno: Romi u sarajevskom naselju Gorica proslavljaju Đurđevdan

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Romske porodice u sarajevskom naselju Gorica tradicionalno su dočekali Đurđevdan (Ederlezi) uz pjesmu, ples i opće veselje. Ipak, ove godine svoj najveći kulturno-historijski praznik Romi proslavljaju skromno.

Đurđevdan slave ispred svojih kuća u krugu porodice, prijatelja i komšija. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju i težak položaj Roma u BiH tek ispred nekoliko kuća okreće se janje. Većina romskih porodica koje smo zatekli na Gorici zapalila je roštilj.

Podne je i svi su već obavili jutarnje rituale. Njihove kuće ukrašene su cvijećem i jorgovanom. Romsku i narodnu muziku puštaju preko zvučnika tako da muzika odjekuje cijelim naseljem. Veselo je, a pričaju nam da će bez obzira na opće nezadovoljstvo slavito cijeli dan.

U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja te pokrećući svoje čerge kretali na put i živjeli "na točkovima" sve do kraja ljeta kada bi se vraćali kući.

U narodu je zastupljeno vjerovanje da će ako je na Đurđevdan vedro biti plodna godina, a da će ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša ljeto biti sušno.