Uskoro rješenje slučaja
0

Veselin Vlahović Batko bit će izručen BiH

Piše: A. K.
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji, Željana Zovko, potvrdila je za Sarajevo-x.com da će Veselin Vlahović Batko, "monstrum sa Grbavice" odgovoran za ubistvo desetina građana Sarajeva, biti izručen pravosudnim organima naše zemlje.

Problem je nastao zbog presude jednog španskog suda koji je 19. jula Vlahoviću izrekao kaznu od četiri godine zatvora zbog krivičnih djela koja je počinio u toj zemlji.

"Nadležni sudija koji je osudio Vlahovića nije bio upućen u proces ekstradicije, ali je tokom našeg razgovora prihvatio argumentaciju i uzeo u obzir sve rečeno", rekla je ambasadorica Zovko za naš portal.

Ona je dodala da se nada da će sve biti riješeno nakon sastanka sa istim sudijom koji je zakazan u ponedjeljak.

"Nemam sumnje da će ovo biti riješeno. Ne znam kada će tačno Vlahović stići u BiH, ali ne treba brinuti da se to neće desiti", rekla je Zovko, koja je ponovila da je u toku uobičajena procedura ekstradicije, koja je prekinuta zbog presude od 19. jula.

Ona je naglasila da se ovako osjetljiv slučaj treba riješiti tiho i bez dizanja bespotrebnih tenzija i pompe.

Podsjećamo da je zloglasni Batko trebao biti izručen BiH 25. augusta, ali će taj datum biti pomjeren zbog novonastale situacije, koja će uskoro biti riješena.

Napominjemo, izručenje Vlahovića tražili su i pravosudni organi Crne Gore, jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH.

Vlasti te zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i zbog toga jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, u kojem je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.