Izborni zakon
15

Venecijanska komisija danas počinje sastanke s predstavnicima bh. vlasti

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici Venecijanske komisije sastat će se danas i sutra s predstavnicima bosanskohercegovačkih organa vlasti s ciljem razmatranja neophodne promjene u izbornom zakonodavstvu BiH, posebno u svjetlu predstojećih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak koji će početi u 14 sati bit će održan u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a predviđeno je da traje do 17 sati.

Predstavnici Venecijanske komisije sutra od 9 sati trebali bi se početi sastajati na odvojenim sastancima s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

"Kao što je dogovoreno između političkih partija Federacije Bosne i Hercegovine, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija će prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je jučer iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca održan je posljednji sastanak na kojem su čelnici SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a pokušali dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH. S obzirom na to da dogovor nisu postigli usaglašeno je da se angažuje Venecijanska komisija koja bi trebala dati ocjene prijedloga s aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Konvencije o ljudskim pravima.

Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta državama članicama, a posebno pomoći državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture s evropskim standardima i međunarodnim iskustvom u oblasti demokratije, ljudskih prava i zakona. Također, radi na diseminaciji i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog naslijeđa, a zemljama u tranziciji pruža hitnu ustavnu pomoć.