BiH
41

Veliko interesovanje Zeničana za izložbu stripa Alan Ford

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Uz podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini danas je u Muzeju Grada Zenice otvorena izložba u čast čuvenog talijanskog stripa Alan Ford.

Strip Alan Ford su 1969. godine kreirali Luciano Secchi i Roberto Raviola, a na današnjoj izložbi u Muzeju Grada Zenice posjetioci su svojim odzivom pokazali da i 46 godina poslije Alan Ford još uvijek živi.

Direktor Muzeja Grada Zenice Adnadin Jašarević je sve prisutne upoznao sa stripom Alan Ford, čiji je i on kolekcionar.

"Ovu izložbu smo postavili kako biste se upoznali sa stripom ili podsjetili na strip koji živi u Bosni i Hercegovini, a ranije u Jugoslaviji i Italiji. Prvi strip Alan Ford objavljen je 1969. godine u Italiji, a 1972. godine u bivšoj Jugoslaviji. Strip crnog humora sa kritikama kapitalističkog i donekle socijalističkog svijeta nigdje se nije 'primio', osim u Italiji i Jugoslaviji, a da bismo odgovorili zašto potrebna je malo opširnija analiza", kazao je Jašarević.

Prvi primjerak stripa Alan Ford Jašarević je pročitao prije 40 godina, a nakon prvog pročitanog primjerka nije mogao kontrolisati želju za novim serijalima.

"Prvi primjerak stripa ja sam pročitao prije 40 godina, bila je to epizoda 'Isto, isto', a poput mamca na udici za ribe uhvatio me i drži me već 40 godina. Od tada nisam nikada odustao od čitanja, a posjedujem sve stripove koje su radili Raviola i Secchi", dodao je Jašarević.

Kaže da su u prvih 75 epizoda Alana Forda sadržani najbolji humor i crteži koji su i danas primjenjivi u Bosni i Hercegovini. To je humor koji je izvrgnuo ruglu svijet ekstremno siromašnih i bogatih koji su ujedinjeni.

"Nažalost, neko mora da vam pije krv da bi se udebljao kao svinja i vjerovatno se zbog toga ovaj strip nije 'primio' nigdje drugdje u svijetu osim u Jugoslaviji i Italiji", dodaje Jašarević.

Početak svog "pada" Alan Ford je doživio kada je u kafani dok je ispijao svoje piće i crtao karikaturu mafijaškog bosa ubijen karikaturista. Međutim, svi ljubitelji Alana Forda smatraju da je on bio više od stripa i umjetnosti, te da je predstavljao glas pobune protiv svih obespravljenih i onih koji su ugnjetavani za račun bogaćenja manjine.

Na današnjoj izložbi predstavljene su naslovnice Alana Forda, ali i odlomci iz stripova, uz opise detalja samog stripa.