|

Za ljubitelje kultnog romana: U Sarajevu otvorena izložba posvećena "Alanu Fordu"

Za ljubitelje kultnog romana: U Sarajevu otvorena izložba posvećena "Alanu Fordu"
136
F
FENA
26.11.2014. u 19:50
72
komentara
136

dijeljenja
1/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/10 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Alan Ford u BiH: jučer i danas" naziv je izložbe posvećene jednom od najpopularnijih stripova, nezaobilaznom u odrastanju nebrojenih generacija u zemljama bivše Jugoslavije, koja je u organizaciji Ambasade Italje u BiH otvorena večeras u Galeriji "Boris Smoje".
Izložba je postavljena u okviru Mjeseca talijanske kulture u BiH, a mnogi znatiželjni posjetioci koji su došli na otvorenje ostali su ispred Galerije upravo zbog velikog broja ljubitelja "Alana Forda".

Postavka je koncipirana na 30-ak panoa sa izabranim dijelovima najpopularnijih epizoda ovog stripa, uz prateći tekst koji otkriva njegovu historiju, te izložene originalne primjerke stripova na domaćem i talijanskom jeziku.

Većina pojedinačnih panoa posvećena je po jednom liku iz stripa, te su se svi mogli prisjetiti dogodovština i izjava karatkterističnih za Broja 1, Sir Olivera, Jeremiju, Grunfa, Roberta Rocka ili Alana Forda.

Pozdravljajući prisutne, novinar Adnan Učambarlić je istaknuo da svi imaju neku ličnu priču koja ih veže za strip "Alan Ford", naglasivši da i sam pripada generaciji koja je odrastala uz ovaj strip.

"Za mene je 'Alan Ford' bio sastavni dio odrastanja. Taj strip su ovdje svi čitali i on je postao sastavni dio balkanske pop-kulture i ne može ga se više istjerati", kazao je on.

Strip autor Filip Andronik naglašava da je čitajući "Alan Forda" želio crtati karikaturne stripove. Smatra da ovaj strip nije ostavio traga samo na čitalačkoj publici, već i crtačima, jer se različiti momenti koji su se mogli vidjeti u "Alan Fordu" i danas mogu pronaći u njegovom i stripovima drugih autora.

"Uticaj 'Alan Forda' je ogroman i teško ga je izbrisati", podvukao je on.

Brojne posjetioce izložbe, koja će biti otvorena do 4. decembra, pozdravio je i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

"Alan Ford" je talijanski komični strip. Stvorili su ga scenarist Luciano Secchi, pod pseudonimom Max Bunker i crtač Roberto Raviola, pod pseudonimom Magnus. Radnja stripa odvija se u New Yorku. Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji u maju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost.

Strip je izdavan u Francuskoj, Danskoj, Brazilu i bivšoj Jugoslaviji, a zanimljivo je da je "Alan Ford" postigao najveću slavu na području bivše Jugoslavije, što se tumači na različite načine.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...