Treći sajam stipendija
0

Veliko interesovanje studenata za stipendije u BiH i inozemstvu

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je svečano otvoren treći Sajam stipendija.

Brojni studenti danas do 17 sati imaju priliku informisati se o raznim vrstama stipendiranja, kako u BiH, tako i u inozemstvu. Izlagači, odnosno institucije, prezentirali su programe stipendiranja i druge različite oblike finansijske podrške.

Kako je za Klix.ba kazao Adnan Rahimić, stručni saradnik Službe za Međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, na ovom već tradicionalnom Sajmu predstavilo se 26 institucija, a cilj je prije svega da se poveća mobilnost visokoobrazovnog sistema u BiH, kako bi postao dio sistema Evropske unije.

"Osim toga, cilj Sajma ogleda se i u promoviranju važnosti stipendija, kao poboljšanja pristupa visokom obrazovanju. Stipendije imaju ključnu ulogu u uklanjanju finansijskih prepreka, te direktno utječu na povećanje broja visokoobrazovanih osoba koje će doprinijeti daljnjem ekonomskom razvoju BiH", ističe Rahimić.

Prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, obratio se prisutnim kazavši kako je današnji Sajam stipendija jedan od načina kojim koračamo ka Evropskom akademskom prostoru te da je vrlo važno da što više studenata tokom studiranja svoje znanje proširi i van granica BiH, a u tome će im znatno pomoći ove stipendije.

Današnji Sajam organiziraju Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Fondacijom kralja Baudouina, Mašinskim fakultetom, Studentskim parlamentom te Udruženjem Spajalica kao medijskim partnerom.