BiH
4

Evropa studentima iz BiH uz edukaciju daje i stipendije

FENA
U sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je prezentacija studentima, nastavnicima i saradnicima o mogućnosti prijavljivanja na međunarodne konkurse.

Prisutni su upoznati o pet projekata (JoinEU-SEE IV, Basileus IV, SIGMA, EUROWEB i ERAWEB), koji su u ovoj akademskoj godini dostupni studetnima, nastavnicima i saradnicima u BiH.

"Ovo je veoma dobro kada je u pitanju stipendiranje na ponuđenim programima. Još bolje je to što ću steći nova znanja. Vidjela sam da ima mnogo dobrih projekata u kojima se mogu aktivirati naši studenti. Studenti su slabo informisani o stipendiranju", izjavila je za Agenciju Fena Armina Muharemović, studentica sporta i tjelesnog odgoja.

Jasna Bošnjović, stručna saradnica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, istakla je da će bh. studenti, profesori imati mogućnost obrazovanja i edukacije uz stipandiranje u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i još u niz evropskih zemalja.

"Uvijek imamo više prijava nego što ima odobrenih stipendija. Ove godine najveći broj je stipendijskih mjesta jer BiH učestvuje u pet projekata. U prethodne četiri godine u programu Erasmus Mundus, u kome učestvuju Univerzitet Sarajevo educiralo se oko 160 studenata i profesora", izjavila je Jasna Bošnjović.

Profesor dr. Darko Petrović, prorektor Univerziteta u Zenici, ocijenio je nezadovoljavajućim stanjem zainteresiranosti studenata i profesora na učešću u evropskom programu Erasmus Mundus.

"Gledajući bar stanje u Zenici situacija nije baš najpovoljnija u posljednjih pet godina u programu Erasmus Mundus. U ovom projektu je do sada razmijenjeno samo 140 studenata, a broj profesora je zanemarljiv, tako da o tome ne bih ni govorio. Ako želimo dobro našoj djeci onda bismo morali učiniti da mobilnost studenata postane dio prakse i najmanje 30 posto studenata učestvuje u toj razmjeni, a na doktorskom studiju da se provede u inostranstvu bar jedan semestar", predlaže Petrović.

Tokom decembra ove i januara naredne godine, studenti i profesori mogu dostaviti prijave za stipendije u trajanju od jednog do 34 mjeseca, na svim nivoima studija. Stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iznosi 1.000 eura, te 1.800 eura za doktorske i postdoktorske boravke u inostranstvu.