Preokret u RS-u
22

Veliki udarac Dodiku: Nešić pozvao glasače DNS-a da podrže kandidate opozicije

A. B.
Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić pozvao je birače ove stranke da glasaju za kandidate opozicije za gradonačelnike i načelnike na lokalnim izborima, izuzev onih općina gdje DNS ima svoje kandidate.

Ovim potezom Nešić je nesumnjivo zadao veliki udarac lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, s kojim je donedavno bio u koaliciji.

Nešić je uputio i poziv SDS-u i PDP-u da podrže kandidate DNS-a u Prijedoru i Srpcu kako bi spriječili pobjedu kandidata SNSD-a.

Nešić je ovo kazao u intervjuu na BN televiziji te dodao da je odluka o izlasku iz vladajuće koalicije konačna i da će DNS samostalno donositi odluke.

"Nećemo biti privjesak-partija. DNS je opozicija. Rekao sam 'ne' Dodiku, 'ne' stagnaciji Republike Srpske, ali sam rekao 'da' za budućnost, za bolje sutra Republike Srpske i njenih građana", kazao je Nešić.

On je optužio SNSD da vodi računa samo o ličnom interesu, a ne o stvaranju bolje budućnosti za Republiku Srpsku i njene građane.

Potvrdio je i to da će njegova stranka dati podršku opozicionim kandidatima, među kojima su i kandidati za gradonačelnika Banje Luke Draško Stanivuković i Bijeljine Ljubiša Petrović.

"Pozivam sve glasače DNS-a da glasaju za sve opizicione kandidate širom RS-a izuzev u općinama i gradovima gdje DNS ima svoje kandidate za gradonačelnika i načelnika. Podržavam i Stanivukovića i Ljubišu Petrovića. Za pobjedu i promjene je danas više nego ikad potrebno da narod i opozicija budu zajedno", dodao je Nešić.

Pozvao je lidere opozicije da potpišu koalicioni sporazum za Narodnu skupštinu RS za opće izbore 2022. godine i da, kako kaže, iz pobjede koja bi trebala da se desi u nedjelju požure ka pobjedi koja će se desiti za dvije godine.

Kazao je da Republici Srpskoj i njenim građanima treba odgovorna vlast.

On je ocijenio da bi bilo poželjno da DNS zajedno djeluje sa SDS-om i PDP-om u Narodnoj skupštini.

"Da napravimo čvrstu koaliciju sa definisanim stavovima. Pružio sam ruku SDS-u i PDP-u pa ćemo vidjeti njihov odgovor. Zašto da ne koalicija i u Narodnoj skupštini RS. Ali, DNS ne može preći da budu narušeni interesi Republike Srpske, niti može preći preko toga da interesi građana RS nisu na prvom mjestu", poručio je Nešić.