Traže reforme
569

Veliki protesti penzionera ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Piše: E. S. H.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Počelo je okupljanje penzionera ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje će se održati protesti. U Sarajevo dolaze penzioneri iz svih kantona FBiH koji će zahtijevati od vlasti da nakon 20 godina konačno riješe njihove egzistencijalne probleme.

12:55 Završeni su protesti penzionera ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH još uvijek se nalaze na sastanku sa premijerom Novalićem i ministrom Drljačom, a detalji razgovora bit će poznati naknadno.

12:20 Prisutnim penzionerima obratio se i bh. glumac Josip Pejaković koji je otpjevao svoj prijedlog himne BiH. Penzioneri su njegovo obraćanje, tokom kojeg je recitovao i poznati odlomak iz njegove monodrame ("On meni nema Bosne"), dočekali sa oduševljenjem.

12:09 Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa i predsjednik Skupštine Saveza Omer Omerefendić ušli su na pregovore u zgradu Vlade Federacije BiH. Oni će se sastati sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

11:50 Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača još uvijek se nije obratio nezadovoljnim penzionerima, a nije poznato ni da li ima namjeru to učiniti.

11:33 "Izaberimo prave ljude koji se ne plaše i koji nemaju oraha u džepovima. Hoćemo povećanje penzija za sve penzionere. Tražimo da se domaći bruto proizvod, gdje je najveći dio javne potrošnje, pravilnije rasporedi", rekao je Halilović.

11:31 Predsjednik predsjednik Skupštine SUP TK Haso Halilović kazao je da penzioneri hoće rješenja i da su dosta čekali. Istakao je da su penzioneri iz godine u godinu bili pokradeni od pojedinaca koji su se stavili iznad zakona i ustava. Poručio je da penzioneri traže da se vrati služba za kontrolu doprinosa.

11:25 Predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul rekao je da penzioneri 19 godina traže da se isprave zakonske pogreške i odluke. I njegovo izlaganje prekidali su penzioneri uzvicima "Hoćete li šta uraditi za nas" i "Hoćemo smjenu".

11:18 Efendić je pozvao penzionere da pokažu ono što su uvijek bili i da smognu snage da saslušaju predsjednika Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH. Nakon što su to penzioneri odbili, Efendić je odlučio da prekine svoje obraćanje.

11:15 Dio penzionera negodovao je zbog obraćanja predsjednika Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omera Efendića poručujući mu kako 20 godina nije ništa uradio.

11:12 Član Izvršnog odbora Udruženja penzionera Redžo Mehić kazao je da je prema zvaničnim podacima za septembar 63 posto penzionera u FBiH primilo penziju do 326 KM, a mnogo je onih koji imaju manje od toga.

11:08 Penzioneri su pozdravili one zbog kojih danas protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a koji su im kako kažu zagorčali život. Ističu da su se penzioneri okupili zbog nezadovoljstva materijalnim položajem i neadekvatnom zdravstvenom zaštitu. Izrazili su nezadovoljstvo neefikasnim, glomaznim i najskupljim državnim aparatom u regiji.

11:00 Intoniranjem himne BiH zvanično je počeo protest penzionera ispred Vlade FBiH.

10:47 Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH rekao je kako će penzioneri na ispunjenje zahtjeva čekati do početka iduće godine. Ukoliko se ne usvoji zakon o PIO-u, Rapa kaže kako će uslijediti radikalnije mjere od mirnih protesta.

"Dosta je, vrijeme je da nadležni krenu rješavati naše teške i nagomilane probleme. Danas ćemo poslati jasnu poruku svim vlastima da moraju promijeniti svoj odnos prema ovoj najstarijoj i najvrijednijoj kategoriji društva u državi. Mi smo sagradili ovu zemlju i borili se za nju. Ovakav odnos je nedopustiv prema nama", naglasio je Rapa.

10:40 Više hiljada penzionera koji su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH poručili su vladajućim strukturama da je dosta. "Sramota, za pet godina samo su pet posto povećane penzije", "Posmrtne pomoći ugraditi u novi zakon PIO", "Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinje" samo su neke od poruka koje se mogu pročitati na transparentima.

10:30 Oko zgrade Vlade FBiH, uoči dolaska penzionera, pojačane su sigurnosne mjere. Početak protesta je zvanično najavljen za 11:00 sati, a još uvijek pristižu penzioneri iz svih gradova.

10:20 Alipašina ulica je zatvorena za saobraćaj, a prisutan je veliki broj pripadnika specijalne policije koji će osiguravati skup. Najavljen je dolazak 15.000 penzionera.

Jedan od glavnih razloga nezadovoljstva penzionera je nedonošenje zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta FBiH traže da usvoji zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, organizuje Federalni zavod PIO te da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza.

Od Vlade FBiH traži se formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Penzioneri u FBiH su posljednje povećanje penzija dobili 2014. godine kada su penzije povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 KM, dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371 KM.